Serowa zupa krem z brokułem, ziołami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Ciekawa i charakterna kompozycja smaków w postaci zupy kremu. Danie o zdecydowanym aromacie, pożywne, a przy tym proste w przygotowaniu. Polecam!

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 200 g żółtego sera
    1 brokuł (500 – 550 g)
    350 g obranych ziemniaków
    1 biała cebula (110 g)
    2 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki posiekanego lubczyku
    2 łyżki posiekanego koperku
    70 g prażonych łuskanych orzechów ziemnych
    7 szklanek bulionu warzywnego
    2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
    6 suszonych jagód jałowca
    1 łyżeczka mielonej gorczycy białej
    1/3 łyżeczki mielonej chilli w płatkach
    sól do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
    mielona gałka muszkatołowa do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Serowa zupa krem z brokułem, ziołami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serowa zupa krem z brokułem, ziołami i orzechami 1. W garnku rozgrzać olej/oliwę, dodać obraną i posiekaną cebulę, wsypać jagody jałowca, gorczycę oraz chilli. Smażyć, mieszając, aż cebula będzie szklista. Następnie dołożyć drobno pokrojony brokuł i ziemniaki – jeszcze chwilę smażyć. Składniki zalać bulionem, całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 min (do miękkości składników).
  • Serowa zupa krem z brokułem, ziołami i orzechami 2. Do zawartości garnka dodać starty na grubych oczkach tarki jarzynowej ser, orzechy oraz zioła. Gotować do momentu rozpuszczenia się sera, lekko przy tym mieszając składniki. Całość zblendować. Zupę doprawić przyprawami do smaku. Przed podaniem ponownie podgrzać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować