REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Pistacje

Pistacje sprawdzają się nie tylko w roli chrupiącej przekąski, lecz stanowią także doskonały dodatek do dań z różnych stron świata! W dodatku są prawdziwą skarbnicą składników cennych dla zdrowia.

liczba przepisów: 200

Wartości odżywcze pistacji

Pistacje, tak jak wszystkie orzechy, są wysokokaloryczne. W 100 g mają 560 kalorii, 20 g białka, 28 g węglowodanów i 45 g tłuszczu. Mimo wysokiej wartości energetycznej pistacje warto spożywać regularnie z uwagi na ich cenne właściwości. Orzeszki te zawierają znaczną dawkę minerałów: potasu, magnezu, fosforu, miedzi oraz żelaza. Dzięki temu skutecznie obniżają ciśnienie oraz redukują poziom złego cholesterolu. Spośród wszystkich orzechów mają najwięcej wapnia - mikroelementu niezbędnego dla mocnych kości. Są również bogate w witaminy z grupy B oraz witaminę C, A i E. Zapewniają zatem piękną skórę, dbają o wzrok i poprawiają odporność.

Na co jeszcze wpływają pistacje? W orzeszkach znajdziemy przeciwutleniacze - luteinę oraz zeaksantynę, które działają antynowotworowo i opóźniają procesy starzenia. Pistacje mają niski indeks glikemiczny (około 15), dlatego są polecane cukrzykom oraz osobom z insulinoopornością. Cechuje je także wysoka zawartość błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę jelit i przedłuża uczucie sytości, a tym samym wspomaga odchudzanie.

Czy można spożywać pistacje w ciąży? Ich umiarkowane ilości są wręcz wskazane z uwagi na doskonałe walory odżywcze. Niektóre badania mówią też, że jedzenie orzechów w trakcie ciąży zapobiega rozwinięciu się alergii pokarmowej u dziecka. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem.

Jak rosną pistacje?

Pistacje wywodzą się z ciepłych krajów półkuli północnej. Już w starożytności popularne były w całym basenie Morza Śródziemnego. Gdzie rosną pistacje? Obecnie w celu pozyskiwania orzeszków uprawiana jest przede wszystkim pistacja właściwa, czyli drzewo z rodziny nanerczowatych. Największe plantacje znajdują się w Syrii, Iranie, Iraku, Turcji, Afganistanie oraz w Grecji.

Drzewa pistacjowe nie mają dużych wymagań glebowych, jednak ich uprawa wymaga wiele cierpliwości. Zaczynają owocować dopiero 7 lat po zasadzeniu, a najwyższe plony wydają po osiągnięciu 15-20 lat. Nawet dojrzałe rośliny produkują jednak kilkukrotnie mniej nasion niż inne gatunki drzew, z których pozyskuje się orzechy. W dodatku nie każdy okaz owocuje! Pistacje dzielą się na drzewka męskie, których rolą jest zapylanie kwiatów oraz plenne drzewka żeńskie. Jeżeli do tych wszystkich kwestii dodamy fakt, że rośliny rodzą plony co dwa lata, stanie się jasne, dlaczego pistacje należą do najdroższych orzechów.

Skąd bierze się charakterystyczna, rozwarta skorupka pistacji? Nie jest ona dziełem człowieka. Kiedy orzeszki są dojrzałe, ich łupina sama się otwiera. Jest to znak, że można rozpocząć zbiory. Pistacje zrywa się za pomocą specjalnych maszyn, jednak ich sortowanie odbywa się ręcznie. Owoce bowiem nigdy nie dojrzewają jednocześnie - te, które zostały zebrane jako niedojrzałe, oddziela się od reszty, a następnie przekazuje do przetworzenia np. na olej.

Przepisy z pistacjami

Pistacje najczęściej kojarzą się jako słona przekąska bądź składnik lodów. Ich zastosowanie jest jednak znacznie szersze! Do czego najlepiej pasują?

Wielbicielom lekkiej kuchni do gustu przypadnie sałatka fasolkowa z truskawkami i pistacjami. Orzeszki w połączeniu z owocami nadają jej słodkiej nuty smakowej. W roli przekąski lub przystawki do obiadu sprawdzą się natomiast sajgonki z łososiem, rukolą i pistacjami. Warto wypróbować również inną opcję dla miłośników ryb, jaką jest mortadela z łososia, sandacza i soli z pistacjami.

Na bazie orzeszków można także przyrządzić wyborny deser. Wśród najciekawszych przepisów znajdziemy ciasto z pistacjami oraz kuleczki z ricotty z orzechami. Druga opcja to świetne wyjście zwłaszcza dla zabieganych - przygotowanie kuleczek trwa zaledwie 20 minut! Słodyczy każdemu posiłkowi doda konfitura z moreli z pistacjami oraz migdałami, czyli tradycyjny wyrób w unowocześnionej wersji.