Tort pistacjowo-jabłkowo czekoladowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 40 min

Typowy jesienny torcik, bardzo delikatny biszkopt o posmaku cytrynowo- orzechowym i fajnym kolorze dzięki orzechom pistacji, kwaskowa warstwa z winnych jabłek i galaretki oraz słodki krem czekoladowy.Nieprzesłodzony, smaki doskonale się równoważą, jeden z lepszych torcików na różne okazje.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Tortownica 24 cm

    Biszkopt pistacjowy:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    15 dag surowych pistacji-nie solonych!
    120 ml oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker
    1 cytryna

    Warstwa jabłkowa:
    80 dag winnych jabłek
    2 galaretki agrestowe Dr.Oetker
    2 łyżki cukru
    1/2 szklanki wody

    Krem czekoladowy:
    1/2 litra śmietany 30%
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    25 dag serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru

    Dekoracja:
    Mielone orzechy
    Mielone pistacje
    Polewa czekoladowa
    Kwiaty cukrowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tort pistacjowo-jabłkowo czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ca4wjv 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, mieszając, dodawać po kolei żółtka i cały czas miksować. Cienką strużką wlewać olej.
    Wymieszać.
  • image-243ghrj 2. Surowe pistacje zmielić drobniutko, wymieszać z mąką tortową oraz proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać rózgą od miksera, tak aby nie utracić konsystencji piany. Na sam koniec wsypać skórkę otartą z całej cytryny oraz wyciśnięty sok z niej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno.
  • image-1ih5dl1 3. Piec 45 minut w temp 170*c. grzanie góra-dół, lub do suchego patyczka. Studzić przy uchylonych drzwiczkach, gdy przestygnie wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia. Dobrze jest biszkopt upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Całkiem zimny przekroić wzdłuż na dwa blaty.
  • image-001mqae 4. Krem Czekoladowy:
    Śmietanę podgrzać, ale nie gotować, dodać połamaną gorzką czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści, włożyć do lodówki i solidnie schłodzić minimum 5 godzin lub zostawić na całą noc. Do dobrze schłodzonej masy dodać ser mascarpone oraz puder, miksować do uzyskania gęstego kremu.
  • image-29lqif0 5. Warstwa jabłkowa:
    Obrane jabłka pokroić w plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i uprażyć na mus, gdy jabłka zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki, wymieszać do momentu rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia.
  • image-0x12i5o 6. Złożenie:
    Pierwszy blat biszkopta smarujemy większa połową kremu czekoladowego, rozprowadzamy tężejący mus z jabłkami i galaretką, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym-należy uważać bo biszkopt jest bardzo delikatny i ma tendencję do łamania się. Wierzch posmarować resztą kremu, polać dowolną polewą czekoladową, udekorować mielonymi orzechami i pistacjami oraz cukrowymi kwiatami.
    Tort chłodzimy całą noc w lodówce.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Galaretka Jabłka Pistacje Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

Skotka Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką. 2 godz.

To może cię zainteresować