Tort pistacjowo-jabłkowo czekoladowy

  • wyświetlono: 567 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Typowy jesienny torcik, bardzo delikatny biszkopt o posmaku cytrynowo- orzechowym i fajnym kolorze dzięki orzechom pistacji, kwaskowa warstwa z winnych jabłek i galaretki oraz słodki krem czekoladowy.Nieprzesłodzony, smaki doskonale się równoważą, jeden z lepszych torcików na różne okazje.

IMG_20190918_121058
  • 160min

Składniki

Tortownica 24 cm

Biszkopt pistacjowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
15 dag surowych pistacji-nie solonych!
120 ml oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker
1 cytryna

Warstwa jabłkowa:
80 dag winnych jabłek
2 galaretki agrestowe Dr.Oetker
2 łyżki cukru
1/2 szklanki wody

Krem czekoladowy:
1/2 litra śmietany 30%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
25 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
Mielone orzechy
Mielone pistacje
Polewa czekoladowa
Kwiaty cukrowe

Sposób przygotowania przepisu:

Tort pistacjowo-jabłkowo czekoladowy

  • image-1ca4wjv1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, mieszając, dodawać po kolei żółtka i cały czas miksować. Cienką strużką wlewać olej.
    Wymieszać.
  • image-243ghrj2. Surowe pistacje zmielić drobniutko, wymieszać z mąką tortową oraz proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać rózgą od miksera, tak aby nie utracić konsystencji piany. Na sam koniec wsypać skórkę otartą z całej cytryny oraz wyciśnięty sok z niej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno.
  • image-1ih5dl13. Piec 45 minut w temp 170*c. grzanie góra-dół, lub do suchego patyczka. Studzić przy uchylonych drzwiczkach, gdy przestygnie wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia. Dobrze jest biszkopt upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Całkiem zimny przekroić wzdłuż na dwa blaty.
  • image-001mqae4. Krem Czekoladowy:
    Śmietanę podgrzać, ale nie gotować, dodać połamaną gorzką czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści, włożyć do lodówki i solidnie schłodzić minimum 5 godzin lub zostawić na całą noc. Do dobrze schłodzonej masy dodać ser mascarpone oraz puder, miksować do uzyskania gęstego kremu.
  • image-29lqif05. Warstwa jabłkowa:
    Obrane jabłka pokroić w plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i uprażyć na mus, gdy jabłka zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki, wymieszać do momentu rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia.
  • image-0x12i5o6. Złożenie:
    Pierwszy blat biszkopta smarujemy większa połową kremu czekoladowego, rozprowadzamy tężejący mus z jabłkami i galaretką, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym-należy uważać bo biszkopt jest bardzo delikatny i ma tendencję do łamania się. Wierzch posmarować resztą kremu, polać dowolną polewą czekoladową, udekorować mielonymi orzechami i pistacjami oraz cukrowymi kwiatami.
    Tort chłodzimy całą noc w lodówce.

    Słodkich wypieków!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciepistacjedania_dla_urodyszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylazimatortgalaretkaczekoladajabłkatortyna słodkoświętaboże narodzeniepolewajesieńPoczęstunektorty na różne okazjetort z orzechamiSwiateczne ciastotort z krememsłodkie wypiekitort z galaretkąprzepis_miesiąca1000warstwowe ciastotort z czekoladąciasto z krememulubiony torttort pistacjowy

Komentarze

Podobne przepisy


Tort czekoladowy z wiśniami

Dodane przez: alaaa

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami z nalewki,...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Mola1122

Tort czekoladowy

Pyszny mało słodki tort

image-1849y51

Dodane przez: Mniam1

Tort jabłkowy z krówkami

Delikatny biszkopt przełożony galaretką...

Tort czekoladowy

Dodane przez: mysza75

Tort czekoladowy

Lekki, puszysty, rozpływa się w...

tort czekoladowy

Dodane przez: majka190382

TORT CZEKOLADOWY

Jeśli czekolada to najlepsze co...

Tort czekoladowy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort czekoladowy

Tort przekładany masą czekoladowa,udekorowany...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE