Duet sernikowo-czekoladowy z lustrzaną polewą

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Tradycją się stało, że późnym wieczorem moje kochane ciasta lądują na Waszych monitorach :P Zaczynam torturę ;) Dzisiaj od pysznego duetu brownie cytrynowego, z pistacjami, sernikiem, musem truskawkowy i lustrzaną polewą, zamknięte kruchym cieście kakaowym, co Wy na to? :)

  • 3 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    100g mąki
    50g masła
    szczypta soli
    1 jajko
    50g kakao
    Masa serowa:
    250g ricotty
    250g mascarpone
    2 jajka
    125g cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    skórka z 1 cytryny
    odrobina aromatu cytrynowego
    40g skrobi ziemniaczanej
    Mus owocowy:
    200g truskawek
    1 łyżeczka agaru
    50g cukru
    1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
    Polewa lustrzana:
    75 g cukru
    25 ml wody
    25 g soku z truskawek
    50 ml śmietany kremówki 30%
    1,5 łyżeczki agaru
    Brownie(16cm):
    60g masła
    100g czekolady gorzkiej(70%)
    55g cukru
    82g mąki
    1 jajko
    sok z połówki cytryny i otarta skórka z 1 cytryny
    200g pistacji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Kruche ciasto Brownie

Duet sernikowo-czekoladowy z lustrzaną polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierwszy etap to zrobienie ciasta kruchego ;) Mąkę i kakao wsypujemy do miski, mieszamy ze szczyptą soli,a następnie dodajemy masło i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim wnętrze tortownicy, zostawiając spód pusty. Wkładamy na 7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy brownie. Rozpuszczamy masło i w połowie dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z cytryny i skórkę z niej. Dokładnie mieszamy i wsypujemy obrane pistacje. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Teraz zabieramy się za sernik. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i aromat. Miksujemy i dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, pozbywając jak największej liczby pęcherzyków powietrza, zależy nam aby sernik był równy. Wlewamy masę na brownie i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy około 45 minut w 140 stopniach. Pod koniec tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest już gotowy. Studzimy. Przygotowujemy mus, do rondelka wkładamy truskawki, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gdy owoce puszczą sok, wsypujemy agar i gotujemy przez 1-2 minuty. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy skrobię kukurydzianą. Mieszamy i wylewamy na upieczony sernik. Pozostawiamy do stężenia. Następnie przystępujemy do przygotowania polewy truskawkowej. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aż do rozpuszczenia. Następnie wlewamy sok z truskawek, śmietankę i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy agar i gotujemy jeszcze przez minutę. Polewę przelewamy przez sitko, pozbywamy się dzięki temu niepotrzebnych pęcherzyków powietrza i wylewamy na mus. Odstawiamy do stężenia. Na koniec dekorujemy klockami z białej czekolady,świeżymi owocami i opcjonalnie kruszonką, która mi została z kruchego ciasta. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort z lustrzaną polewą

To może cię zainteresować