Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową (z bałwankami)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne miodowe ciasto, kremowa masa serowo-czekoladowa i przyjemnie słodka żurawinowa. Całość wieńczy kruszonka z pistacji, pestek dyni i miodu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto- 4 placki:
    • 800 g mąki pszennej
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 3 żółtka
    • 250 g margaryny Palma z Murzynkiem
    • 4 łyżki mleka
    • 150 g miodu akacjowego
    • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • szczypta soli
    Kruszonka dyniowo-pistacjowa:
    • 100 g masła
    • 4 łyżki cukru
    • 3 łyżki miodu akacjowego
    • 200 g obranych i lekko przesiekanych pistacji
    • 100 g lekko przesiekanych pestek dyni
    Na masę żurawinowo-serową:
    • 200 g suszonej żurawiny
    • 2 łyżki mleka w proszku
    • 650 g sera mielonego twarogowego
    • łyżka cukru waniliowego
    • 3 łyżki miodu
    Masa serowo-czekoladowa:
    • 600 g sera twarogowego mielonego
    • 200 g białej czekolady
    Ponadto:
    • garść zmielonych pistacji
    Na lukier plastyczny:
    • 1,5 łyżeczki żelatyny
    • 1,5 łyżeczki glukozy
    • ok. 50 ml ciepłej wody
    • ok. 500 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Miodownik z masą serowo żurawinową i czekoladową pod kruszonką pistacjowo-dyniową (z bałwankami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miodownik 1. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy sypkie składniki- cukier, sodę, sól, cukier waniliowy. Mieszamy, robimy kopczyk, dodajemy zimną margarynę. Dobrze siekamy.
  • miodownik 2. Ponownie robimy kopczyk i dołeczek, w który dodajemy jajka i żółtka, mleko oraz miód. Nożem zagarniamy składniki suche i łączymy je z mokrymi. Wyrabiamy ciasto.
  • miodownik 3. Dzielimy na 4 równe części.
  • miodownik 4. Każdą wałkujemy na cienki placek wielkości foremki do pieczenia- foremki o wymiarach 25 cm na 36 cm. Ciasta nakłuwamy widelcem. 3 placki pieczemy w formach natłuszczonych i obsypanych mąką ok. 10 minut, termoobiego, temp. 180 stopni.
  • miodownik 5. Ostatnią foremkę wykładamy papierem do pieczenia i dopiero na nie wykładamy rozwałkowane cienko ciasto. Na niego wykładamy polewę pistacjowo-dyniową.
  • miodownik 6. Przygotowujemy ją w następujący sposób: w rondelku topimy masło, dodajemy cukier i miód. Do takiej masy dodajemy przesiekane pistacje i pestki dyni. Masę trzymamy chwilkę na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotową przekładamy na przygotowane ciasto. Pieczemy ok. 15 minut.
  • miodownik 7. Wszystkie placki studzimy
  • miodownik 8. Masa żurawinowa- żurawinę z odrobiną sera dokładnie blendujemy. Stopniowo dodajemy resztę sera, miód, cukier waniliowy oraz mleko w proszku. Masa gotowa.
  • miodownik 9. Masa serowo-czekoladowa. Czekoladę topimy nad gorącą kąpielą wodną. Do lekko przestudzonej płynnej czekolady dodajemy stopniowo ser. Masa gotowa.
  • miodownik 10. Na talerzu czy paterze układamy dookoła kawałki papieru, tak by po położeniu pierwszego placka znajdowały się one dookoła ciasta. Papier ten usuniemy wyciągając je zdecydowanym ruchem już po udekorowaniu całego miodownika. Dzięki temu talerz na którym podamy ciasto będzie czysty. Pierwszy placek smarujemy połową masy żurawinowej. Układamy kolejny placek. Ten smarujemy połową masy serowo-czekoladowej.
  • miodownik 11. Wykładamy trzeci placek, a na niego resztę masy żurawinowej. Na sam wierzch układamy placek z pistacjami i pestkami dyni. Boki smarujemy pozostałą masą serowo-czekoladową. Obsypujemy je zmielonymi pistacjami.
  • miodownik 12. Zdobienie: Przygotowujemy lukier plastyczny. Żelatynę i glukozę zalewamy gorąca wodą. Kiedy całość ładnie się rozpuści, przelewamy ją do cukru pudru - na początek ok. 350 g- wysypanego na blacie. Zarabiamy na plastyczną masę, stopniowo dodając cukier puder. Do masy możemy dodać różne barwniki, dzięki czemu uzyskamy różnokolorowy lukier plastyczny. Z masy robimy dowolne ozdoby- u mnie są to bałwanki. Do dekoracji można użyć czekoladowe dodatki - na oczy, czy guziczki- najlepiej przyklejać je do masy plastycznej zwilżając ją lekko (naprawdę lekko) za pomocą małego pędzelka wodą. Pomocna będzie też pęseta.
    Za pomocą cukru pudru robimy rant i ozdobne gwiazdki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować