Sajgonki z łososiem, rukolą i pistacjami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatny, aromatyczny łosoś.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI NA MARYNATę::
    - sok z cytryny do smaku ok: 1 łyżeczka
    - czarny sos chilli: 1 łyżeczka
    - sól morska (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - pieprz w ziarnach, świeżo zmielony: 1 szczypta
    - skórka z 1 cytryny: 1 sztuka
    - ostra papryczka w proszku: 1 szczypta
    - czosnek/ząbki: 2 ząbki
    - mięta liście świeże: 1 pęczek
    POZOSTAłE SKłADNIKI::
    - łosoś norweski-świeży: 500 gramów
    - pistacje bez łupinek: 100 gramów
    - rukola - liście: 50 gramów
    - papier ryżowy (arkusze): 12 sztuk
    - oliwa do smażenia: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Sajgonki z łososiem, rukolą i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlewamy sok z cytryny, oliwę oraz czarny sos chilli. Mieszamy ze sobą, Dodajemy skórkę otartą z wyparzonej wcześniej cytryny, starte dwa ząbki czosnku, drobno posiekaną miętę. Marynatę doprawiamy solą, pieprzem oraz chilli w proszku.

    Łososia kroimy w kawałki grubości palca (musi ich być dwanaście, po trzy dla każdej z czterech osób), zalewamy go marynatą i odstawiamy do lodówki na dwie - trzy godziny.
  • 2. Kiedy ryba przejdzie aromatami, na duży talerz wylewamy niewielką ilość wody i zamaczamy w niej płat papieru ryżowego, z obu stron. Na środku układamy odrobinę rukoli, kawałek łososia i kilka obranych pistacji. Następnie zwijamy według przepisu na opakowaniu.

    Gotowe sajgonki smażymy na rozgrzanej oliwie, z obu stron. Podajemy na świeżej rukoli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować