Puszystość i słoność sernika zamknięta w chrupiącej skórce, i to w jednym cieście ;) Do tego pyszny mus owocowy i lustrzana polewa ;) To właśnie sernik, wyglądający na pierwszy rzut oka jak mini torcik ;)
3 godz.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Kruche ciasto:
300g mąki
100g masła
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka wody
Masa serowa:
1kg tłustego, zmielonego twarogu
4 jajka
250g cukru
2 łyżki cukru z wanilią
300g pistacji
skórka z 2 cytryn
odrobinę aromatu cytrynowego
40g skrobi ziemniaczanej
Mus owocowy:
400g owoców sezonowych (truskawki, porzeczka, malina)
2 łyżeczki agaru
50g cukru
2 łyżeczki skrobii kukurydzianej
Polewa lustrzana:
75 g cukru
25 ml wody
25 g kakao
50 ml śmietany kremówki 30%
1,5 łyżeczki agaru
Pistacjowy sernik na kruchym spodzie, z musem z owoców leśnych i błyszczącą polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie sernika rozpoczynamy od ciasta kruchego. Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ze szczyptą, następnie dodajemy masło i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim dno tortownicy i rant tworząc zamknięty krąg.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. Wystawiamy z piekarnika. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ser przekładamy do miski, dodajemy zmielone pistacje, cukier, skórkę z cytryny i aromat. Miksujemy i dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, pozbywając jak największej liczby pęcherzyków powietrza, zależy nam aby sernik był równy. Wlewamy masę w rant z kruchego ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy około 45 minut w 140 stopniach. Pod koniec tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest już gotowy. Wystudzamy. Przygotowujemy mus, do rondelka wkładamy owoce, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gdy owoce puszczą sok, wsypujemy agar i gotujemy przez 1-2 minuty. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy skrobię kukurydzianą. Mieszamy i wylewamy na upieczony sernik. Pozostawiamy do stężenia. Przystępujemy do przygotowania polewy czekoladowej. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aż do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy kakao, wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy agar i gotujemy jeszcze przez minutę. Polewę przelewamy przez sitko, pozbywamy się dzięki temu niepotrzebnych pęcherzyków powietrza i wylewamy na mus. Odstawiamy do stężenia. Na koniec dekorujemy listkami z białej czekolady i świeżymi owocami. Smacznego!
Komentarze