Pistacjowy sernik na kruchym spodzie, z musem z owoców leśnych i błyszczącą polewą czekoladową

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Puszystość i słoność sernika zamknięta w chrupiącej skórce, i to w jednym cieście ;) Do tego pyszny mus owocowy i lustrzana polewa ;) To właśnie sernik, wyglądający na pierwszy rzut oka jak mini torcik ;)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    300g mąki
    100g masła
    szczypta soli
    1 jajko
    1 łyżka wody
    Masa serowa:
    1kg tłustego, zmielonego twarogu
    4 jajka
    250g cukru
    2 łyżki cukru z wanilią
    300g pistacji
    skórka z 2 cytryn
    odrobinę aromatu cytrynowego
    40g skrobi ziemniaczanej
    Mus owocowy:
    400g owoców sezonowych (truskawki, porzeczka, malina)
    2 łyżeczki agaru
    50g cukru
    2 łyżeczki skrobii kukurydzianej
    Polewa lustrzana:
    75 g cukru
    25 ml wody
    25 g kakao
    50 ml śmietany kremówki 30%
    1,5 łyżeczki agaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pistacjowy sernik na kruchym spodzie, z musem z owoców leśnych i błyszczącą polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie sernika rozpoczynamy od ciasta kruchego. Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy ze szczyptą, następnie dodajemy masło i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim dno tortownicy i rant tworząc zamknięty krąg.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 10 minut. Wystawiamy z piekarnika. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Ser przekładamy do miski, dodajemy zmielone pistacje, cukier, skórkę z cytryny i aromat. Miksujemy i dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, pozbywając jak największej liczby pęcherzyków powietrza, zależy nam aby sernik był równy. Wlewamy masę w rant z kruchego ciasta i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy około 45 minut w 140 stopniach. Pod koniec tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest już gotowy. Wystudzamy. Przygotowujemy mus, do rondelka wkładamy owoce, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gdy owoce puszczą sok, wsypujemy agar i gotujemy przez 1-2 minuty. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy skrobię kukurydzianą. Mieszamy i wylewamy na upieczony sernik. Pozostawiamy do stężenia. Przystępujemy do przygotowania polewy czekoladowej. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aż do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy kakao, wlewamy śmietankę i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy agar i gotujemy jeszcze przez minutę. Polewę przelewamy przez sitko, pozbywamy się dzięki temu niepotrzebnych pęcherzyków powietrza i wylewamy na mus. Odstawiamy do stężenia. Na koniec dekorujemy listkami z białej czekolady i świeżymi owocami. Smacznego!

Porady

Tortownica 18 cm :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować