Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem szyfonowym, 2 kremami truflowymi i pistacjowym. Tort dla dorosłych z nutą alkoholu. Tort pracochłonny, ale warto było, bo rodzinie bardzo smakował.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 09,01,2024
    BISZKOPT SZYFONOWY :
    -8 żółtek
    -1 cukier waniliowy
    -100 g. cukru
    -150 ml. mleka
    -250 g. mąki
    -150 g. oleju

    -8 białek +szczypta soli
    -100 g. cukru

    NASĄCZENIE:
    -ok. 150 ml. Likieru Amaretto

    KREM TRUFLOWY: I warstwa:
    -350 ml. śmietanki 30 %
    -150 g. czekoladek Trufli
    -500 ml. śmietanki 36 %
    -20 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    PASTA PISTACJOWA:
    -100 g. pistacji na czysto
    -2 łyżki cukru pudru
    -1 łyżka oleju

    KREM PISTACJOWY:
    -100 g. pasty pistacjowej
    -300 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. białej czekolady
    -500 g. serka mascarpone
    -20 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok. 100 ml. wody

    MARMOLADA:
    -150 ml. frużeliny z amerykańskiej borówki

    KREM TRUFLOWY: II warstwa:
    -350 ml. śmietanki 30 %
    -150 g. czekoladek Trufli
    -500 ml. śmietanki 36 %
    -20 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny
    -ok.100 ml. wody

    OBŁOŻENIE:
    -600 ml. śmietanki 30 %
    -2 kremy śmietankowe do tortów, w proszku
    -200 g. masła
    -barwnik zielony

    DEKORACJE:
    -200 g. Trufli z bombonierki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 1. biszkopt-Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, do białości. Przesiać tam mąkę i mieszać już trzepaczką, dolewając mleko. Następnie dodać olej i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta żółtkowego i delikatnie wmieszać łopatką.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 2. Wylać do wysokiego rantu fi 26. Spód pod rantem zabezpieczyć papierem i dnem z tortownicy, albo blaszką.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 3. Piec ok. 1 godz. w 150*. Sprawdzić patyczkiem od szaszłyków czy upieczony.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 4. Biszkopt po ostudzeniu, wykroić z rantu i zdjąć papier.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 5. Przekroić na 4 blaty.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 6. Spód z biszkoptu ułożyć do tortownicy z wysokim rantem. Biszkopt nasączyć alkoholem.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 7. krem truflowy 1- Śmietankę 30 %, podgrzewać nad parą, wraz z posiekanymi czekoladkami. Mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić a potem schłodzić z godzinę w lodówce, albo całą noc.(ja 2 porcje razem rozpuściłam a potem rozlałam na połowę). Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę truflową i śmietankę 36 %, ubić z cukrem pudrem do puszystego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za gorącą, ani za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w rancie.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 8. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i go nasączyć.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 9. pasta pistacjowa- Orzechy zmielić na żwirek, ale nie dopuścić, aby się ogrzały. Wtedy mogą być gorzkie. Jak blender ostygnie, to znowu miksować, tak kilka razy. Dodać cukier puder i olej i ponownie zblendować, na pastę. Przełożyć do słoiczka. Zrobić to wcześniej.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 10. krem pistacjowy- Śmietankę, wraz z czekoladą i pastą pistacjową, podgrzewać nad parą. Mieszać do rozpuszczenia składników a potem wystudzić i schłodzić. Serek zmiksować z pudrem, dolewając śmietankę pistacjową. Ubić do puszystego. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Potem dolewać ciepłą, ale nie za gorącą, ani za zimną żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do rantu i rozsmarować.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 11. Przykryć 3 blatem biszkoptowym i posmarować frużeliną.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 12. krem truflowy 2- Postąpić jak z 1 kremem i wylać do rantu.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 13. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 14. Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia z tortu. Przykryć tort podkładką i paterą i odwrócić do góry nogami. (Koniecznie wcześniej kleksem kremu albo masłem, przykleić podkład z paterą a potem tortem.)
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 15. krem do obłożenia- Śmietankę zmiksować z kremem w proszku w/g wskazówek na opakowaniu. Potem zmiksować z miękkim masłem. Kilka łyżek kremu, zafarbować na ciemniejszą zieleń a kilka łyżek na jasną.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 16. Kremem ciemniejszym posmarować wokół dołu tortu, tak ok. 3 cm. Potem jaśniejszym a następnie do góry białym.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 17. Tort wyrównać wysoką i prostą szpatułką.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 18. Następnie zrobić fale ząbkowaną packą. Zaczynając od dołu, do góry.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 19. Tort udekorować gotowymi Truflami. Tort schłodzić.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 20. Tort przechowywać w lodówce.
  • Tort urodzinowy truflowo-pistacjowy 21. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Porady

Robienie tortu, rozłożyć na etapy. Jeśli tort ma być na sobotnie popołudnie, to biszkopt upiec w czwartek. Zrobić też pastę pistacjową w czwartek. Wieczorem rozpuścić tą pastę w śmietance wraz z czekoladą. Rozpuścić też cukierki Trufle w śmietance. Obie schłodzić przez noc w lodówce. W piątek, przekroić biszkopt i przekładać odpowiednimi kremami. Tort przełożony schłodzić w lodówce, całą noc. W sobotę rano, obtynkować tort i udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować