"Pistacjowe choineczki"

5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min

Kiedy w gazecie zobaczyłam przepis na te choinki wiedziałam, że muszę je upiec. Pomagał mi w tym mój 5-letni synek Daruś.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 100 g zmielonych pistacji
    - 100 g zmielonych migdałów
    - 75 g cukru kryształu
    - 50 g mąki
    - 4 jajka
    - 8 łyżek cukru pudru + do posypania
    - sok z 1 małej cytryny
    - czerwony pisak cukrowy
    - cukrowe śnieżynki
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

"pistacjowe choineczki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mieszanie składników na ciasto 1. Przygotowanie foremki: Z papieru do pieczenia należy wyciąć 8 okręgów o średnicy 16 cm. Każdy naciąć od brzegu do środka koła. Zwinąć tworząc stożek. Rożki spiąć metalowym spinaczem.
  • Ubijanie piany z białek 2. Ciasto: Białka ubić na sztywno z cukrem kryształem. Dodać migdały, mąkę i rozkłócone żółtka. Wszystko dobrze wymieszać. Masę przelać do rożków ustawionych w wysokiej formie na babeczki. Piec 25 minut w 180 stopniach.
  • Obtaczanie choinek 3. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gęsty lukier. Z wystudzonych choinek zdjąć papier. Każdą posmarować lukrem ze wszystkich stron zaczynając od szpica (zostawić centymetr ciasta na dole). Choinki obtoczyć w zmielonych pistacjach i odstawić na około 15 minut, żeby ta pokrywa stężała.
  • Dekorowanie 4. Cukrowym pisakiem udekorować drzewka. Na czubek przykleić cukrową śnieżynkę. Przed podaniem oprószyć choinki cukrem pudrem.

Porady

W moim przypadku mielenie migdałów i pistacji polegało na włożeniu całych orzeszków do torebki foliowej i rozbijanie ich tłuczkiem :-))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować