Tort truskawkowo-pistacjowy

  • wyświetlono: 896 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszny i prosty biały tort (dwie masy: mascarpone oraz śmietankowa) z frużeliną truskawkową ze świeżych truskawek oraz z pistacjami. Połączenie smaku słodkiego (z truskawek) ze słonym (z orzeszków).

rozaroza

Składniki

BISZKOPT:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego

MASA MASCARPONE DO PRZEŁOŻENIA BISZKOPTÓW:
500g serka mascarpone
ok. 1/3 puszki mleka słodzonego zagęszczonego

MASA ŚMIETANKOWA DO DEKORACJI:
500 ml śmietany 30%
2 szt śmietan-fixu

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA:
550g świeżych truskawek
2/3 szklanki cukru
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
3 płaskie łyzeczki mąki ziemniaczanej

PONCZ DO NASĄCZENIA BISZKOPTÓW:
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki soku świeżo wyciśniętego z cytryny

PISTACJE 20 DKG
KILKA TRUSKAWEK DO DEKORACJI

Sposób przygotowania przepisu:

Tort truskawkowo-pistacjowy

  • 1. Biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po trochę cukier - cały czas ubijając. Następnie dodajemy po kolei żółtka - tez cały czas ubijając.Po ubiciu do ciasta dodajemy mąki wymieszane razem i delikatnie wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i gorącym w formie "rzucamy" z wysokości pół metra na podłogę, by biszkopt nie opadł. Wkładamy ciasto ponownie do piekarnika i uchylamy go lekko, studząc w nim całkowicie biszkopt. Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy części.
  • 2. Frużelina truskawkowa. Żelatynę rozpuszczamy w 2-3 łyżkach gorącej wody. Umyte i osączone truskawki (pozbawione szypułek) przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem, mieszamy. Podgrzewamy na palniku do rozpuszczenia się cukru, ale nie doprowadzając do wrzenia.Dodajemy sok z cytryny oraz mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w około 2,5 - 3 łyżkach wody. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aby połączyła się ona z owocami. Odkładamy do całkowitego ostudzenia - frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
  • 3. MASA MASCARPONE DO PRZEŁOŻENIA BISZKOPTÓW. Schłodzone mascarpone ubijamy krótko mikserem, aby był puszysty. Dolewamy cienkim strumieniem mleko i cały czas ubijamy na puszysty krem. Jeśli ktoś woli mniej słodki krem - można dolać mniej mleka.
  • 4. MASA ŚMIETANKOWA DO DEKORACJI. Zimną śmietanę ubijamy ze smietan -fixami na sztywno.
  • 5. Pistacje obieramy i siekamy.
  • 6. TORT. Pierwszy biszkopt nasączamy 1/3 przygotowanego ponczu (mieszamy wodę z sokiem z cytryny) i nakładamy na niego połowę masy mascarpone. Na mascarpone nakładamy połowę frużeliny truskawkowej i przykrywamy ją drugim biszkoptem, który nasączamy kolejną 1/3 ponczu. Nakładamy pozostałą masę mascarpone i pozostałą frużelinę truskawkową. Przykrywamy trzecim biszkoptem, który nasączamy resztą ponczu. Górę tortu oraz boki dekorujemy bitą śmietaną.
    Dodatkowo boki tortu obsypujemy dość gęsto posiekanymi pistacjami. Kilkoma truskawkami dekorujemy wierzch tortu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciepistacjesezonowe_przysmakitortCiastoTruskawkibiszkoptorzechyDeserśmietanatruskawkamascarponebiały tort

Komentarze

Podobne przepisy

TORT TRUSKAWKOWY NA DZIEŃ OJCA

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT TRUSKAWKOWY NA DZIEŃ OJCA

Tort serowo-truskawkowy z okazji...

Tort truskawkowy puch

Dodane przez: Paulina1507

Tort truskawkowy puch

Każdy z nas z utęsknieniem wyczekuje...

Tort śmietankowo - truskawkowy

Dodane przez: Natka93

Tort śmietankowo - truskawkowy

Delikatny tort na urodziny dziecka....

image-13ryhb8

Dodane przez: wiesiołek

Tort podwójnie truskawkowy

Prosty tort mega truskawkowy, w...

Tort podwójnie truskawkowy

Dodane przez: zzewa

Tort podwójnie truskawkowy

Dlaczego podwójnie truskawkowy...

Tort truskawkowy z galaretką

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Tort truskawkowy z galaretką

Bardzo smaczny torcik z kremem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE