Sernik pistacjowy z białą polewą

  • wyświetlono: 177 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

U mnie w domu wszyscy bardzo lubimy pieczone serniki i często je robię. Dzisiejsza moja propozycja to pyszny sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady i śmietany kremówki. Smaki idealnie się komponują. Idealny na święta, ale nie tylko.

  • 8 porcje
  • 110min

Składniki

Składniki: tortownica 18 cm
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
spód:
100g ciasteczek maślanych,
ok. 40-50g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej,
masa serowa:
500g twarogu mielonego ( może być też twaróg z wiaderka),
100g niesolonych pistacji kalifornijskich (waga bez łupinek)
3 jajka,
1 budyń śmietankowy bez cukru ( u mnie z białą czekoladą),
ok. 100g cukru ( u mnie ksylitol fiński),
60g oleju kokosowego,
szczypta soli,
polewa:
60 g białej czekolady,
60 ml śmietanki 36%,
oraz:
zmiksowane pistacje do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik pistacjowy z białą polewą

  • zmiksowane pistacje1. spód:
    Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z olejem kokosowym i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy.
    masa serowa:
    Dokładnie obrane pistacje chwilę miksujemy, dodajemy olej kokosowy i jeszcze chwilkę miksujemy.
    Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy budyń, chwilę razem miksujemy. Następnie dodajemy pistacje i ser . Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i natłuszczona olejem kokosowym.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc.
    polewa:
    Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej razem z połamaną czekoladę, mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. Posypujemy zmiksowanymi pistacjami. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pistacjesernikna słodkoWielkanocświętawiosnana każda okazjęimprezado kawyzdrowie na talerzuolej kokosowyboże nardzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Gotowe ciasto

Dodane przez: 2milutka

Porzeczkowe ciasto z białą polewą

Wilgotne ciasto z wyraźnie wyczuwalną...

PODWÓJNY SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Dodane przez: Babcia Tereska

PODWÓJNY SERNIK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Sernik na kruchym spodzie z dwoma...

Sernik waniliowy z polewą jogurtową

Dodane przez: joanna30

Sernik waniliowy z jogurtową polewą

Pyszny, kremowy sernik będzie doskonałym...

Sernik kokosowy z polewą czekoladową (Sernik Bounty)

Dodane przez: beciiaaa

Sernik kokosowy z polewą czekoladową (Sernik...

Jeden z najbardziej lubianych serników...

Białe brownie z kremem kinder i polewą z białej czekolady

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Białe brownie z kremem kinder i polewą z...

Torcik wbrew pozorom bardzo szybki...

Sernik.

Dodane przez: Di bloguje

Sernik alzacki z polewą czekoladową

Sernik rozpływa się w ustach -...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE