REKLAMA

Sernik pistacjowy z białą polewą

wyświetlono: 462 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

U mnie w domu wszyscy bardzo lubimy pieczone serniki i często je robię. Dzisiejsza moja propozycja to pyszny sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady i śmietany kremówki. Smaki idealnie się komponują. Idealny na święta, ale nie tylko.

opublikowany: 18.01.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Składniki: tortownica 18 cm
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    spód:
    100g ciasteczek maślanych,
    ok. 40-50g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej,
    masa serowa:
    500g twarogu mielonego ( może być też twaróg z wiaderka),
    100g niesolonych pistacji kalifornijskich (waga bez łupinek)
    3 jajka,
    1 budyń śmietankowy bez cukru ( u mnie z białą czekoladą),
    ok. 100g cukru ( u mnie ksylitol fiński),
    60g oleju kokosowego,
    szczypta soli,
    polewa:
    60 g białej czekolady,
    60 ml śmietanki 36%,
    oraz:
    zmiksowane pistacje do posypania
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • zmiksowane pistacje 1. spód:
    Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z olejem kokosowym i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy.
    masa serowa:
    Dokładnie obrane pistacje chwilę miksujemy, dodajemy olej kokosowy i jeszcze chwilkę miksujemy.
    Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy budyń, chwilę razem miksujemy. Następnie dodajemy pistacje i ser . Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i natłuszczona olejem kokosowym.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc.
    polewa:
    Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej razem z połamaną czekoladę, mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. Posypujemy zmiksowanymi pistacjami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Skotka IMG_4402

Sernik kawowy z białą polewą

Dla smakoszy kawy i nie tylko.

kategoria: serniki Desery kawy opublikowany: 10.04.2015 | wyświetlono: 988 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE