Sernik pistacjowy z białą polewą

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 50 min
  • Dla 8 osób

U mnie w domu wszyscy bardzo lubimy pieczone serniki i często je robię. Dzisiejsza moja propozycja to pyszny sernik pistacjowy z polewą z białej czekolady i śmietany kremówki. Smaki idealnie się komponują. Idealny na święta, ale nie tylko.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica 18 cm
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    spód:
    100g ciasteczek maślanych,
    ok. 40-50g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej,
    masa serowa:
    500g twarogu mielonego ( może być też twaróg z wiaderka),
    100g niesolonych pistacji kalifornijskich (waga bez łupinek)
    3 jajka,
    1 budyń śmietankowy bez cukru ( u mnie z białą czekoladą),
    ok. 100g cukru ( u mnie ksylitol fiński),
    60g oleju kokosowego,
    szczypta soli,
    polewa:
    60 g białej czekolady,
    60 ml śmietanki 36%,
    oraz:
    zmiksowane pistacje do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery

Sernik pistacjowy z białą polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zmiksowane pistacje 1. spód:
    Ciasteczka mielimy na piasek, łączymy z olejem kokosowym i wykładamy spód okrągłej tortownicy, ugniatamy.
    masa serowa:
    Dokładnie obrane pistacje chwilę miksujemy, dodajemy olej kokosowy i jeszcze chwilkę miksujemy.
    Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy budyń, chwilę razem miksujemy. Następnie dodajemy pistacje i ser . Miksujemy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy, delikatnie mieszamy szpatułką (łyżką). Masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i natłuszczona olejem kokosowym.
    Piekarnik rozgrzewamy do ok. 180°C. Na półkę niżej wstawiamy naczynie z wodą.
    Gdy będzie dobrze nagrzany wkładamy sernik i skręcamy piekarnik do ok. 160°C. Pieczemy około 90 minut. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Kiedy sernik na środku nie będzie już płynny to wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na godzinę. Następnie wyjmujemy i odstawiamy na kilka godzin do zupełnego wystudzenia. Ja zostawiłam na noc.
    polewa:
    Śmietankę podgrzewamy w kąpieli wodnej razem z połamaną czekoladę, mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia się składników. Polewę wylewamy na ciasto i wkładamy do lodówki. Posypujemy zmiksowanymi pistacjami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Pistacje Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować