W tej zupie jest wszystko: smaki, kolory, aromaty i rożne tekstury składników. Mnóstwo świeżych warzyw i chude mięso z indyka powodują, że zupa jest nie tylko pyszna ale tez lekka i niskokaloryczna.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
20g oliwy spod suszonych pomidorów
500g mięsa mielonego z indyka
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 marchewki
korzeń pietruszki
300g fasolki szparagowej
1 por
1 korzeń selera
2 strąki czerwonej papryki
średnia cukinia
około 2l bulionu warzywnego
pęczek rzodkiewki
100g groszku
½ szklanki czarnych oliwek
20g mąki
200g szpinaku
pęczek dymki
sól, czarny pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek, oregano
Zupa minestrone z młodych warzyw z mielonym indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym garnku rozgrzewamy oliwę pomidorową i przesmażamy na niej mięso mielone. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz paprykami i ziołami. Dodajemy posiekamy w plasterki czosnek i por oraz poszatkowaną cebulę. Przesmażamy aż się zeszkli.
2.Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do mięsa i razem przesmażamy.
3.Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, kroimy w mniejsze kawałki, seler kroimy w kostkę a cukinię w ćwierć plasterki dokładamy do garnka. Podlewamy taką ilością bulionu aby przykryła warzywa i gotujemy do miękkości warzyw.
4.Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone w połówki lub ćwiartki rzodkiewki, groszek, oliwki i szpinak. Gotujemy jeszcze 3 minuty.
5.Około 2 łyżki mąki rozrabiamy w wodzie i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz paprykami i ziołami.
Zupę serwujemy z jajkiem sadzonym i dymką.
Komentarze