Zupa Minestrone

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Włoska zupa pełna aromatów i śródziemnomorskich smaków. Oliwa z oliwek, długo dojrzewający parmezan, bakłażan, czosnek, suszone pomidory...

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • oliwa z oliwek
    1 duża cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1 por (biała część)
    100 g boczku wędzonego lub pieczonego (kilka grubszych plastrów)
    200 g marchewki (3 szt.)
    80 g pietruszki (1 szt.)
    140 g korzenia selera
    150 g zielonej fasoli szparagowej
    300 g bakłażanu (2 szt.)
    300 g cukinii (2 szt.)
    100 g jabłka (1 szt.)
    210 g ziemniaków (5 szt.)
    20 g suszonych pomidorów (garść)
    240 g posiekanych pomidorów z puszki

    Przyprawy:

    sól morska
    pieprz zielony lub czarny świeżo mielony
    szczypta płatków chili
    szczypta cukru
    ciemny ocet balsamiczny
    garść świeżych listków oregano
    garść świeżej bazylii

    parmezan lub grana padano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Minestrone

Zupa minestrone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym garnku podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra z boczkiem pokrojonym w cienkie paski. W razie konieczności dodajmy trochę oliwy przeznaczonej do smażenia. Po krótkim obsmażaniu dodajemy posiekany czosnek, pokrojony w półplasterki por i pokrojoną w zapałki włoszczyznę i starte na grubych oczkach jabłko. Podsmażamy około 5 minut, następnie dodajemy podobnie pokrojone bakłażany i cukinie. Dusimy mieszając od czasu do czasu.
    Całość podlewamy wodą, dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, suszone pomidory i pomidory z puszki. W tym momencie przyprawiamy potrawę solą, cukrem, pieprzem, chili, octem balsamicznym oraz młodymi listkami oregano. Dusimy do miękkości na małym ogniu. Doprawiamy ewentualnie do smaku.
    Zupę podajemy z dodatkiem tartego parmezanu i świeżej bazylii . Zupę skrapiamy oliwą po wierzchu.
    Minestrone można jeść bez końca, jest wyśmienita, nawet na drugi dzień.

Porady

* Do zupy możemy dodać kilka liści kapusty cieniutko poszatkowanych lub kilka liści kalarepy. * Zamiast fasolki szparagowej możemy użyć groszku zielonego lub drobnej fasoli białej. * Polecam użyć dobrej jakości delikatnej oliwy, jest ona niezbędna w tym daniu. Skrapiamy zupę bezpośrednio przed podaniem. * Smakowitym dodatkiem do tej zupy jest pieczywo ciabatta. * Minestrone jest serwowana również z makaronem... moje kubki smakowe mówią zdecydowane "nie", ale to już kwestia gustu kulinarnego:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować