Zupa minestrone

3.33 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Podczas ostatniego wypadu do Wrocławia odwiedziliśmy włoską restauracje gdzie między innymi specjałami zjedliśmy pyszną zupę warzywną minestrone. Bardzo nam zasmakowała więc postanowiłam ją powtórzyć w domu. Wyszło wspaniale, a jej przygotowanie okazało się bardzo łatwe i szybkie.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bulion warzywny lub drobiowy około 2 litry
    1 duża papryka czerwona
    pół małej młodej cukinii
    3 gałązki selera naciowego
    1 mała puszka pomidorów ( w sezonie około 2 duże świeże)
    2 małe marchewki
    2 duże ząbki czosnku
    pół łyżeczki tymianku
    sól
    pieprz
    Olej
    Opcjonalnie fasolka szparagowa lub biała drobna ugotowana
    około 100 g
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupa jarzynowa

Zupa minestrone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
    Marchewkę obrać i pokroić na cienkie talarki.
    Cukinię pokroić na cienkie półplasterki.
    Seler naciowy pokroić na plasterki.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz dodać pokrojoną paprykę, marchewkę i seler naciowy. Całość smażyć około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodać posiekany czosnek smażyć jeszcze 2-3 minuty.
  • 3. Podsmażone warzywa wraz z pokrojoną cukinią i pomidorami (opcjonalnie fasolką) dodać do gorącego bulionu. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15-20 minut.

Porady

Zupę można podawać z ugotowanym drobnym makaronem lub ryżem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (179 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Zupa Minestorne

To może cię zainteresować