REKLAMA

Zupa minestrone

wyświetlono: 335 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Podczas ostatniego wypadu do Wrocławia odwiedziliśmy włoską restauracje gdzie między innymi specjałami zjedliśmy pyszną zupę warzywną minestrone. Bardzo nam zasmakowała więc postanowiłam ją powtórzyć w domu. Wyszło wspaniale, a jej przygotowanie okazało się bardzo łatwe i szybkie.

opublikowany: 06.05.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 3 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Bulion warzywny lub drobiowy około 2 litry
    1 duża papryka czerwona
    pół małej młodej cukinii
    3 gałązki selera naciowego
    1 mała puszka pomidorów ( w sezonie około 2 duże świeże)
    2 małe marchewki
    2 duże ząbki czosnku
    pół łyżeczki tymianku
    sól
    pieprz
    Olej
    Opcjonalnie fasolka szparagowa lub biała drobna ugotowana
    około 100 g
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Z papryki wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
    Marchewkę obrać i pokroić na cienkie talarki.
    Cukinię pokroić na cienkie półplasterki.
    Seler naciowy pokroić na plasterki.
  • 2. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz dodać pokrojoną paprykę, marchewkę i seler naciowy. Całość smażyć około 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodać posiekany czosnek smażyć jeszcze 2-3 minuty.
  • 3. Podsmażone warzywa wraz z pokrojoną cukinią i pomidorami (opcjonalnie fasolką) dodać do gorącego bulionu. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 15-20 minut.

Porady

Zupę można podawać z ugotowanym drobnym makaronem lub ryżem

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: edyta337 edytka

Zupa Minestrone z makaronem

Zupa Minestrone czyli włoska zupa z warzywami oraz dodatkiem makaronu.

kategoria: Zupy zupa jarzynowa opublikowany: 15.04.2020 | wyświetlono: 1613 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE