Połączenie ryby po grecku i koreczków śledziowych, ale na ostro? Tak! To może się udać!
1 godz. 30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg matiasów
2 średnie marchewki
2 średnie papryki w dowolnym kolorze (ja używałam żółtej i czerwonej)
2 duże cebule
150 g koncentratu pomidorowego
4 łyżki pikantnego ketchupu
50 ml octu 10%
ziarenka pieprzu
ziarenka ziela angielskiego
liście laurowe
cukier
zioła prowansalskie
chilli
Śledzie w sosie salsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Matiasy odlewamy z zalewy i moczymy w wodzie, aż do momentu, kiedy uznamy, że są dla nas wystarczająco słone.
Wymoczone dokładnie odsączamy i kroimy na ok. 2 cm paski.
Tak przygotowane śledzie zalewamy octem i mieszamy.
Odstawiamy na ok. 30 min co jakiś czas mieszając.
2.Cebulę kroimy w piórka.
Marchewkę i paprykę kroimy w słupki.
Poszatkowane warzywa podsmażany na oleju w głębszym naczyniu.
Dodajemy do nich kila liści laurowych, kilka ziarenek pieprzu i kilka ziarenek ziela angielskiego.
Przykrywamy i dusimy do miękkości (można również al dente).
3.Ocet ze śledzi odsączamy do pojemniczka i dolewamy do naczynia z warzywami.
Dokładamy koncentrat pomidorowy, ketchup, zioła prowansalskie, 2 łyżeczki cukru i szczyptę chilli (w zależności od wymaganego stopnia ostrości).
Mieszamy i podgrzewamy wszystko jedynie do momentu zagotowania.
Odstawiamy do wystudzenia.
4.Do wystudzonej salsy dodajemy śledzie i łączymy wszystko.
Przekładamy do słoików lub jemy na bieżąco.
ŚLEDZIE NADAJĄ SIĘ OD RAZU DO SPOŻYCIA.
Porady
Do tej potrawy nie dodajemy soli, gdyż same śledzie są już wystarczająco słone.
Komentarze