Naleśniki Po Meksykańsku

4.5 (157 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Naleśniki nadziane mięsem mielonym z mieszanką warzywną z chili,sos pomidorowy i tarty ser...czego chcieć więcej ;-) Syta i mega smaczna propozycja na obiad lub kolacje.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 9 szt.

    Naleśniki:

    3 jajka
    1 szkl.mleka
    pół szkl.wody gazowanej
    pół łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru trzcinowego
    4 łyżki oleju
    1,5 szkl.mąki pszennej

    Farsz:

    500 g mięsa mielonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 pomidor malinowy
    2 puszki mixu warzywnego z chili
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka majeranku
    chili do smaku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich

    Dodatkowo:

    1 szkl.passaty pomidorowej
    garść posiekanej natki pietruszki
    100 g tartego sera
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Naleśniki zapiekane Ser

Naleśniki po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki. 1. Wyrobić ciasto na naleśniki.
    Do miski wbić jajka,wlać mleko,wodę,olej,wsypać sól i cukier,przesiać przez sitko mąkę.
    Całość zmiksować krótko na jednolite ciasto tak,aby nie było grudek.
    Ciasto odstawić na 15 min.
    Smażyć na rozgrzanej patelni,na średnim ogniu,z obu stron na rumiano.
    Przed usmażeniem pierwszego naleśnika przesmarować patelnie delikatnie olejem.

    Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę,wrzucić na patelnie i zeszklić na łyżce oleju,wrzucić mięso mielone przyprawione solą i pieprzem,majerankiem,chili do smaku oraz ziołami prowansalskimi.
    Smażymy do momentu aż mięso zmieni kolor,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,wrzucić pomidora obranego i posiekanego w kostkę,przecier pomidorowy,dodać mix warzywny z chili.
    Dusić kilka min.na małym ogniu,do połączenia się wszystkich składników,w razie konieczności doprawić do smaku.
  • Naleśniki. 2. Na naleśniki wyłożyć porcję farszu,posypać natką pietruszki,odrobiną tartego sera i złożyć jak kopertę,układać w naczyniu żaroodpornym jeden przy drugim.
  • Naleśniki. 3. Nadziane naleśniki posmarować passatą pomidorową,posypać tartym serem i zapiec w piekarniku.
  • Naleśniki. 4. Piec 15 min.w 180 C.

Porady

Można pominąć passatę pomidorową,naleśniki z farszem podsmażyć na patelni i posypać tartym serem. 1 puszka mixu warzywnego-400 g.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Passata pomidorowa Sery Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować