Naleśniki Po Meksykańsku

  • wyświetlono: 807 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Naleśniki nadziane mięsem mielonym z mieszanką warzywną z chili,sos pomidorowy i tarty ser...czego chcieć więcej ;-) Syta i mega smaczna propozycja na obiad lub kolacje.

Zdjęcie do publikacji.
  • 9 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

9 szt.

Naleśniki:

3 jajka
1 szkl.mleka
pół szkl.wody gazowanej
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
4 łyżki oleju
1,5 szkl.mąki pszennej

Farsz:

500 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pomidor malinowy
2 puszki mixu warzywnego z chili
1 łyżka przecieru pomidorowego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
chili do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Dodatkowo:

1 szkl.passaty pomidorowej
garść posiekanej natki pietruszki
100 g tartego sera
olej do smażenia

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Naleśniki Po Meksykańsku

  • Naleśniki.1. Wyrobić ciasto na naleśniki.
    Do miski wbić jajka,wlać mleko,wodę,olej,wsypać sól i cukier,przesiać przez sitko mąkę.
    Całość zmiksować krótko na jednolite ciasto tak,aby nie było grudek.
    Ciasto odstawić na 15 min.
    Smażyć na rozgrzanej patelni,na średnim ogniu,z obu stron na rumiano.
    Przed usmażeniem pierwszego naleśnika przesmarować patelnie delikatnie olejem.

    Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę,wrzucić na patelnie i zeszklić na łyżce oleju,wrzucić mięso mielone przyprawione solą i pieprzem,majerankiem,chili do smaku oraz ziołami prowansalskimi.
    Smażymy do momentu aż mięso zmieni kolor,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,wrzucić pomidora obranego i posiekanego w kostkę,przecier pomidorowy,dodać mix warzywny z chili.
    Dusić kilka min.na małym ogniu,do połączenia się wszystkich składników,w razie konieczności doprawić do smaku.
  • Naleśniki.2. Na naleśniki wyłożyć porcję farszu,posypać natką pietruszki,odrobiną tartego sera i złożyć jak kopertę,układać w naczyniu żaroodpornym jeden przy drugim.
  • Naleśniki.3. Nadziane naleśniki posmarować passatą pomidorową,posypać tartym serem i zapiec w piekarniku.
  • Naleśniki.4. Piec 15 min.w 180 C.

Porady

Można pominąć passatę pomidorową,naleśniki z farszem podsmażyć na patelni i posypać tartym serem.
1 puszka mixu warzywnego-400 g.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoserwarzywaw kilka chwilnaleśnikikolacjaszybki obiadtania kuchniaMój niedzielny obiadkuchnia meksykańskaZ różnych stron światanaleśniki zapiekanepassata pomidorowanaleśniki po meksykańsku
 

Komentarze

Podobne przepisy

naleśniki po meksykańsku

Dodane przez: asienka83

Naleśniki po meksykańsku na ostro

przepis z prześlij przepis z moimi...

Doprawianie mięsa.

Dodane przez: Ejszetka

Naleśniki po grecku

Za czasów studenckich chodziłam...

Naleśniki po węgiersku "Palacsinta"

Dodane przez: Magda111

Naleśniki po węgiersku "Palacsinta"

Znakomite i rozpływające się w...

Naleśniki po bolońsku

Dodane przez: rfima

Naleśniki po bolońsku

tradycyjny sos boloński w naleśnikach

naleśniki po węgiersku

Dodane przez: zuzkaz2

naleśniki po węgiersku (płonące naleśniki)

naleśniki z orzechami i rodzynkami...

Naleśniki po rusku

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Naleśniki po rusku

Zapraszam na pyszne i sycące naleśniki...