QUESADILLA Z MIĘSEM MIELONYM

4.43 (217 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Quesadilla z wołowym mięsem mielonym oraz dodatkami w stylu meksykańskim, tj. papryką, czerwoną fasolą, kukurydzą i pomidorami

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 papryka czerwona
    1/2 puszki czerwonej fasoli
    1/2 puszki kukurydzy
    1 puszka pomidorów krojonych
    400 g tartego sera mozzarella
    12 placków tortilli
    sól, pieprz
    papryka słodka mielona
    papryka ostra mielona
    oregano suszone
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.43 (217 ocen)

Quesadilla z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, czosnek oraz paprykę. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy i smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i przyprawiamy pieprzem, solą, oregano, papryką słodką oraz papryką ostrą. Chwilę trzymamy na ogniu, a na końcu dodajemy fasolkę czerwoną i kukurydzę. Mieszamy.
  • 2. Na suchej i rozgrzanej patelni grillowej układamy jeden placek tortilli. Na środku placka wykładamy gotowy farsz, a na około, blisko brzegu - starty ser mozzarella. Przykrywamy drugim plackiem tortilli i gdy ser się stopi, sklejamy brzegi. Podsmażamy, aż tortilla zrumieni się na spodzie, a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy przez około 2 min., do zrumienienia.
    To samo powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli.
    Gotową quesadillę przekładamy na talerz i kroimy na cztery kawałki. Podajemy z sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować