Quesadilla z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, czosnek oraz paprykę. Smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy i smażymy do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Dodajemy pomidory krojone z puszki, rozdrabniamy je i przyprawiamy pieprzem, solą, oregano, papryką słodką oraz papryką ostrą. Chwilę trzymamy na ogniu, a na końcu dodajemy fasolkę czerwoną i kukurydzę. Mieszamy.
2.Na suchej i rozgrzanej patelni grillowej układamy jeden placek tortilli. Na środku placka wykładamy gotowy farsz, a na około, blisko brzegu - starty ser mozzarella. Przykrywamy drugim plackiem tortilli i gdy ser się stopi, sklejamy brzegi. Podsmażamy, aż tortilla zrumieni się na spodzie, a następnie przekładamy na drugą stronę i smażymy przez około 2 min., do zrumienienia.
To samo powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli.
Gotową quesadillę przekładamy na talerz i kroimy na cztery kawałki. Podajemy z sosem pomidorowym.
Komentarze