Enchiladas z kurczakiem i fasolą

4.5 (200 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Bardzo lubiane danie wśród moich domowników i przyjaciół. Enchiladas to kwintesencja kuchni meksykańskiej. Zapiekanka jest bardzo ostra i sycąca. Karnawałowy hit!

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • FARSZ:
    - oliwa: 3 łyżki
    - czerwona cebula (pokrojona w piórka): 2 sztuki
    - Czerwona papryka (pokrojona w paseczki): 2 sztuki
    - czerwone chilli (poszatkowane): 1 sztuka
    - czerwona fasola: 1 puszka
    - kukurydza: 1 puszka
    - pomidory bez skórki: 3 puszki
    - piersi z kurczaka: 5 sztuk
    - kolendra w proszku: 2 łyżeczki
    - kmin: 1 łyżeczka
    - czosnek: 5 ząbków
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - ser cheddar: 20 dekagramów
    - cukier puder: 1 łyżka
    TORTILLE:
    - mleko: 0.5 litra
    - sól: 1 łyżeczka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - masło: 5 dekagramów
    - mąka (mniej więcej, zależy ile zabierze ciasto): 0.5 kilograma
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Enchiladas z kurczakiem i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ilość przypraw jest podana w przepisie orientacyjnie. Danie należy doprawić według własnego gustu.
  • 2. Enchiladas nadaje się do mrożenia.
  • 3. Wykonanie tortilli:
  • 4. Podgrzewamy mleko aż do rozpuszczenia masła. Odstawiamy garnek z gazu. Dodajemy sól i proszek do pieczenia.
  • 5. Stopniowo dodajemy do mleka mąkę, mieszając cały czas, aż powstanie gęste ciasto.
  • 6. Ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy do momentu kiedy będzie elastyczne i gładkie.
  • 7. Formujemy kulę. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • 8. Kulę dzielimy na 12 równych części. Formujemy z nich małe kulki. I ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne pół godziny.
  • 9. Po upływie tego czasu każdą kulkę cienko rozwałkowujemy.
  • 10. Smażymy na mocno rozgrzanej (powiedziałabym maksymalnie rozgrzanej) suchej patelni przez około 20 sekund z każdej strony.
  • 11. Tortille można usmażyć wcześniej. Usmażone włożyć do worka foliowego. Podgrzać na patelni przed podaniem.
  • 12. Wykonanie farszu:
  • 13. Piersi z kurczaka kroimy w drobne paseczki. Oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny.
  • 14. Kurczaka smażymy na rumiano na półtorej łyżki oleju.
  • 15. Na dużej, ale osobnej patelni, na pozostałym oleju smażymy cebulę, papryki, chilli i czosnek. Gotowe warzywa będą miękkie.
  • 16. Do usmażonych warzyw dodajemy fasolę, kukurydzę, kurczaka, przyprawy (1 łyżeczka kolendry i 0,5 łyżeczki kminu) i 3/4 jednej puszki pomidorów. Wszystko smażymy około 2 minuty.
  • 17. Wykonanie sosu:
  • 18. Pozostałe pomidory przelewamy do miski. Dodajemy do nich 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, pozostałe: kolendrę i kmin, pieprz, sól. Wszystko razem mieszamy.
  • 19. Dodajemy do sosu cukier puder (około 1 łyżki - do smaku).
  • 20. Przygotowanie enchiladas:
  • 21. Każdą tortillę smarujemy pomidorowym sosem. Nakładamy na niego farsz i zwijamy.
  • 22. Tortille układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je z wierzchu startym cheddarem.
  • 23. Pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 200C (około), do momentu aż ser się rozpuści i delikatnie zapiecze.
  • 24. Tortille wykładamy na talerze. Podajemy z sosem pozostałym sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować