Tacos z tuńczykiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Meksykańskie tacos i tuńczyk ? A czemu nie , chciałabym przekonać wszystkich, że pyszne jedzenie nie oznacza wielogodzinnego stania przy blacie w kuchni , chrupiące kukurydziane miseczki napełnione warzywami i tuńczykiem z cebulką polane miodowym winegretem i domowym sosem czosnkowym, to wspaniałe danie na lekki wiosenny lunch we dwoje , prostota przygotowania urzeka, smak fascynuje.

Najważniejsza jest dla mnie przyjemność podniebienia. Ta przekąska doskonale spisze się na lunch lub lekką kolację czy podwieczorek.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 miseczek tacos
    1 puszka tuńczyka
    1 cebula dymka ze szczypiorkiem
    1 mała czerwona cebula
    1 awokado
    6 pomidorków koktajlowych
    6 rzodkiewek
    Kilka liści sałaty lodowej/masłowej
    1 świeży ogórek

    Sos winegret miodowy:
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
    szczypta soli
    4 łyżki oliwy z oliwek
    świeżo zmielony pieprz

    Sos czosnkowy:
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka majonezu light
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tacos Przystawki Dressing Przekąski

Tacos z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos winegret:
    Do małego słoiczka wlewamy miód, oliwę i sok z cytryny lub ocet winny, dodajemy sól oraz pieprz, słoiczek zakręcamy potrząsamy kilka razy aż składniki się wymieszają.

    Sos czosnkowy:
    Wszystkie składniki mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


    Tuńczyka osączamy z zalewy, wkładamy do miseczki i widelcem rozdrabniamy. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Awokado obieramy ze skórki kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy na plasterki, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Sałatę rwiemy na kawałki.

    Do tuńczyka dodajemy posiekaną cebulę, wlewamy łyżkę miodowego winegretu doprawiamy solą i pieprzem mieszamy.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Gotowe muszle tacos układamy na blasze otwartymi brzegami w dół (dzięki temu musze pozostaną otwarte) i podgrzewamy przez 2-3 minuty.
    Podgrzane muszle napełniamy. Zaczynamy od posiekanej sałaty, następnie nakładamy farsz z tuńczyka, układamy plasterki awokado, i resztę pokrojonych warzyw .
    Na koniec polewamy przygotowanym sosem winegret i odrobiną sosu czosnkowego. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy od razu .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować