Tacos z tuńczykiem

  • wyświetlono: 668 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Meksykańskie tacos i tuńczyk ? A czemu nie , chciałabym przekonać wszystkich, że pyszne jedzenie nie oznacza wielogodzinnego stania przy blacie w kuchni , chrupiące kukurydziane miseczki napełnione warzywami i tuńczykiem z cebulką polane miodowym winegretem i domowym sosem czosnkowym, to wspaniałe danie na lekki wiosenny lunch we dwoje , prostota przygotowania urzeka, smak fascynuje. Najważniejsza jest dla mnie przyjemność podniebienia. Ta przekąska doskonale spisze się na lunch lub lekką kolację czy podwieczorek.

IMG_20190918_121058
  • 2 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

6 miseczek tacos
1 puszka tuńczyka
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
1 mała czerwona cebula
1 awokado
6 pomidorków koktajlowych
6 rzodkiewek
Kilka liści sałaty lodowej/masłowej
1 świeży ogórek

Sos winegret miodowy:
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
szczypta soli
4 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz

Sos czosnkowy:
1 ząbek czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu light
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Tacos z tuńczykiem

  • 1. Sos winegret:
    Do małego słoiczka wlewamy miód, oliwę i sok z cytryny lub ocet winny, dodajemy sól oraz pieprz, słoiczek zakręcamy potrząsamy kilka razy aż składniki się wymieszają.

    Sos czosnkowy:
    Wszystkie składniki mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


    Tuńczyka osączamy z zalewy, wkładamy do miseczki i widelcem rozdrabniamy. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Awokado obieramy ze skórki kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy na plasterki, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Sałatę rwiemy na kawałki.

    Do tuńczyka dodajemy posiekaną cebulę, wlewamy łyżkę miodowego winegretu doprawiamy solą i pieprzem mieszamy.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Gotowe muszle tacos układamy na blasze otwartymi brzegami w dół (dzięki temu musze pozostaną otwarte) i podgrzewamy przez 2-3 minuty.
    Podgrzane muszle napełniamy. Zaczynamy od posiekanej sałaty, następnie nakładamy farsz z tuńczyka, układamy plasterki awokado, i resztę pokrojonych warzyw .
    Na koniec polewamy przygotowanym sosem winegret i odrobiną sosu czosnkowego. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy od razu .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoprzystawkawarzywacebulaPomidorytuńczykawokadosałataogórekrzodkiewkaprzekąskakolacjawiosnadressingkuchnia meksykańskazdrowiekuchnia polskatacoslekkie daniedrugie śniadanie

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche babeczki z pastą z tuńczyka

Dodane przez: czarrna

Kruche babeczki z pastą z tuńczyka

Wytrawne babeczki :)

jajka

Dodane przez: Kaska

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Pyszne połączenie jajek i tńczyka

Rollsy z tortilli z tuńczykiem

Dodane przez: Andzia Pichci

Rollsy z tortilli z tuńczykiem

Takie wrapy to świetny pomysł na...

Tortilla

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tortilla z tuńczykiem, sosem twarogowym z...

To wyjątkowo lekka wersja tortilli,...

Wrapy z hummusem, tuńczykiem i świeżymi warzywami

Dodane przez: Di bloguje

Wrapy z hummusem, tuńczykiem i świeżymi warzywami

Wrapy z hummusem, tuńczykiem i...

BABECZKI

Dodane przez: anette08

BABECZKI Z KASZY JAGLANEJ, TUŃCZYKA I PESTO

DELIKATNE, MIĘKKIE I ZDROWE BABECZKI

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE