REKLAMA

Tacos z tuńczykiem

wyświetlono: 982 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Meksykańskie tacos i tuńczyk ? A czemu nie , chciałabym przekonać wszystkich, że pyszne jedzenie nie oznacza wielogodzinnego stania przy blacie w kuchni , chrupiące kukurydziane miseczki napełnione warzywami i tuńczykiem z cebulką polane miodowym winegretem i domowym sosem czosnkowym, to wspaniałe danie na lekki wiosenny lunch we dwoje , prostota przygotowania urzeka, smak fascynuje.

Najważniejsza jest dla mnie przyjemność podniebienia. Ta przekąska doskonale spisze się na lunch lub lekką kolację czy podwieczorek.

opublikowany: 28.06.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 15 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 miseczek tacos
    1 puszka tuńczyka
    1 cebula dymka ze szczypiorkiem
    1 mała czerwona cebula
    1 awokado
    6 pomidorków koktajlowych
    6 rzodkiewek
    Kilka liści sałaty lodowej/masłowej
    1 świeży ogórek

    Sos winegret miodowy:
    1 łyżka płynnego miodu
    1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego)
    szczypta soli
    4 łyżki oliwy z oliwek
    świeżo zmielony pieprz

    Sos czosnkowy:
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka majonezu light
    Sól i pieprz do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Sos winegret:
    Do małego słoiczka wlewamy miód, oliwę i sok z cytryny lub ocet winny, dodajemy sól oraz pieprz, słoiczek zakręcamy potrząsamy kilka razy aż składniki się wymieszają.

    Sos czosnkowy:
    Wszystkie składniki mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


    Tuńczyka osączamy z zalewy, wkładamy do miseczki i widelcem rozdrabniamy. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Awokado obieramy ze skórki kroimy na plasterki. Cebulę obieramy i siekamy. Rzodkiewkę i ogórka kroimy na plasterki, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Sałatę rwiemy na kawałki.

    Do tuńczyka dodajemy posiekaną cebulę, wlewamy łyżkę miodowego winegretu doprawiamy solą i pieprzem mieszamy.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Gotowe muszle tacos układamy na blasze otwartymi brzegami w dół (dzięki temu musze pozostaną otwarte) i podgrzewamy przez 2-3 minuty.
    Podgrzane muszle napełniamy. Zaczynamy od posiekanej sałaty, następnie nakładamy farsz z tuńczyka, układamy plasterki awokado, i resztę pokrojonych warzyw .
    Na koniec polewamy przygotowanym sosem winegret i odrobiną sosu czosnkowego. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy od razu .
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: viki2903 viki2903

Domowe tacos

Domowe tacos

kategoria: torty tacos tortille tortille Przekąski tortilla opublikowany: 04.07.2019 | wyświetlono: 1648 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Tacos

Danie kuchni meksykańskiej - tacos z mięsem mielonym, fasolą i kukurydzą

kategoria: Dania główne tacos opublikowany: 20.11.2016 | wyświetlono: 555 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: viki2903 viki2903

ODRYWANE MINI TACOS

tacos w wersji drożdżowej

kategoria: ciasto drożdżowe tacos Zapiekanki Pizza Przekąski opublikowany: 13.07.2017 | wyświetlono: 1484 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_2816

Tacos z kurczakiem

Danie kuchni meksykańskiej

kategoria: Dania główne tacos opublikowany: 28.01.2017 | wyświetlono: 1463 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Tacos

i na obiad i na kolację oraz na małe przyjęcia w gronie znajomych

kategoria: Dania główne opublikowany: 28.04.2017 | wyświetlono: 297 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE