REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Kwaśna śmietana

Kwaśna śmietana nie jest może najbardziej dietetycznym produktem kulinarnym, jednak w wielu przypadkach trudno wyobrazić sobie bez niej codzienne gotowanie. Śmietana kwaśna przydaje się jako dodatek, element dekoracyjny, a czasami także podstawa sosów i dań głównych. Dostępne w sklepach produkty mają różną zawartość tłuszczu. Najczęściej spotyka się warianty 12-, 18 i 22-procentowe. Występują one też pod nazwą: śmietana ukwaszona. Niewiele osób wie, ile procent ma kwaśna śmietana maksymalnie. W dobrze zaopatrzonych sklepach można kupić nawet 30- i 36-procentowe wersje. Dopowiedzmy jeszcze: kwaśna śmietana - ile procent najmniej może mieć? Nieco rzadziej można kupić odtłuszczoną o 9-procentowej zawartości tłuszczu.

liczba przepisów: 124
Dodane przez: capri capri

sernik "Obłoczek"

Istna delikatność, która rozpływa się w ustach...

kategoria: serniki Desery opublikowany: 23.12.2014 | wyświetlono: 1547 Książki kucharskie: 19 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kamila Tęczar Kamila Tęczar

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z FILETEM Z PIERSI KURCZAKA

Jest to szybki, prosty i tani przepis. Smakuje każdemu w mojej rodzinie :)

kategoria: Zapiekanki opublikowany: 29.01.2013 | wyświetlono: 85070 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

Błyskawiczne, zawsze udane kruche ciasto

Smaczne, kruchutkie ciasto do: mazurków, ciast z owocami, tarty i sernika.

kategoria: Ciasta tarty kruche ciasto opublikowany: 07.04.2013 | wyświetlono: 4596 Książki kucharskie: 37 | Polecenia: 1

Do czego pasuje kwaśna śmietana?

Jeśli w naszej dyspozycji znajduje się kwaśna śmietana, to jaka paleta możliwości się przed nami otwiera? Opcji jest naprawdę bardzo wiele. Najczęściej kwaśna śmietana służy jako składnik do zagęszczania sosów oraz zabielania zup. Najlepiej sprawdzi się w tym zadaniu popularna śmietana osiemnastka. Nieco mniej tłustą kwaśną śmietanę dwunastkę przeznacza się najczęściej do sałatek, mizerii i dań warzywnych na zimno. Wykorzystać ją można również jako bazę do dipów. Pokochają ten składnik makarony, zarówno jeśli chodzi o zawiesiste sosy do włoskich past, jak i spoiwo dania, jakim jest rodzima sałatka makaronowa z boczkiem, kukurydzą i porem.

Niewiele osób wie, że gęsta kwaśna śmietana o zawartości tłuszczu 30 lub 36 procent jest doskonała do przygotowania bitej śmietany. Może stanowić bazę lub dekorację ciast. Warto wykorzystać ją w duecie z pierogami lub naleśnikami na słodko, twarożkiem lub owocami.

Dania z dodatkiem kwaśnej śmietany

Do wykorzystywania kwaśnej śmietany nie trzeba przekonywać ani uznanych kucharzy, ani osób, które na co dzień przygotowują potrawy dla siebie i swojej rodziny. Zarówno w tradycyjnej kuchni polskiej, jak i w potrawach włoskich, francuskich, niemieckich, czeskich czy skandynawskich znajdziemy całą masę przepisów opartych właśnie na tym składniku.

Jednym z najpopularniejszych sposobów wykorzystania kwaśnej śmietany w konkretnych daniach są zupy. Zabielają i zagęszczają tę potrawę. Aby całość się nie zwarzyła, śmietanę trzeba wcześniej zahartować, czyli wymieszać z niewielką ilością zupy i dopiero potem dodać do całości. W taki sposób przyrządzić można klasyczną pomidorową, jarzynową, barszcz, ogórkową, pieczarkową, kalafiorową czy brokułową.

Składnik ten jest niezbędny także do przyrządzania mizerii oraz różnego rodzaju sałat, podawania pierogów czy robienia sosów. W potrawach z innych krajów zastosowanie to jest podobne. W Meksyku na przykład śmietana gęsta i kwaśna stanowi dodatek do ostrych dań.

Kwaśna śmietana przydaje się także w daniach na słodko. Popularny sernik bez sera to ciasto z masą wykorzystującą właśnie ten dodatek. Inny pomysł na deser to ciasto z rabarbarem i kwaśną śmietaną, a na kolację - nie tylko dla dzieci - warto przygotować naleśniki z dżemem i kwaśną śmietaną.

Jakie sosy można zrobić z kwaśnej śmietany?

Z kwaśnej śmietany można przygotowywać również sosy: zarówno ciepłe, jak i na zimno. Przykładem tych pierwszych są wszelkiego rodzaju śmietanowe sosy do mięs oraz makaronów. Można dowolnie modyfikować ich smak.

W Polsce często podaje się do makaronu biały sos z dodatkiem jajek i boczku, który pozoruje oryginalny dodatek do włoskiej carbonary. Dużą popularnością cieszą się sosy śmietanowo-grzybowe i śmietanowo-pieczarkowe serwowane do mięs, ale także ziemniaków, klusek, naleśników wytrawnych. Sos śmietanowo-pomidorowy sprawdzi się z kolei w przypadku kotletów wegetariańskich oraz gołąbków. Sos chrzanowy na ciepło jest świetnym kompanem jajek w różnych wersjach, wędlin oraz kiełbas serwowanych po podgrzaniu lub podsmażeniu.

Osobną kategorię stanowią sosy śmietanowe na zimno. Na czele listy z pewnością znajdują się wszelkiego rodzaju sosy do śledzi. Oczywiście, można tez przygotować odchudzony wariant, jak śledzie w sosie jogurtowym z ogórkami konserwowymi. W ostatnich kilku latach bardzo modne są także: sos tzatziki, sos koperkowy na zimno, a także wszelkiego rodzaju dipy do pikantnych przekąsek.