REKLAMA

Nadziewany Śledź "Kalejdoskop"

wyświetlono: 1264 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 0

Nadziewany śledź to świetna przystawka,prosta i szybka w przygotowaniu,może stać się ozdobą każdego stołu. Przyciąga oko i całkiem fajnie smakuje, polecam jako przystawkę na świąteczny stół lub na świąteczne śniadanie. Ze swojskim chlebkiem smakuje obłędnie.

opublikowany: 20.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 rolady

    4 filety śledziowe wiejskie w oleju lub matiasy
    1 ugotowana marchewka
    1 ugotowane jajko na twardo
    pół czerwonej papryki
    pół czerwonej cebuli
    garść posiekanego koperku
    2 łyżeczki żelatyny+40 ml wody
    200 g kwaśnej śmietany
    2 kiszone ogórki lub pół świeżego zielonego
    łyżeczka soku z cytryny
    sól i pieprz do smaku
Ocena:

(średnia 4.5 z 151 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Nadziewany Śledź. 1. Śledzie można użyć matiasy, ja miałam jeszcze w oleju, więc wyjęłam ze słoika,osuszyłam ręcznikiem papierowym.
    Ugotowaną marchewkę starłam na tarce w słupki,ogórka również, jajko pokroiłam w drobną kosteczkę,tak samo postąpiłam z papryką i cebulką, wszystko przełożyłam do miseczki, dodałam posiekany koperek.
    Do szklanki wsypałam żelatynę, zalałam letnią, przegotowaną wodą, odstawiłam na 10 min. do napęcznienia.
    Następnie podgrzałam szklankę dosłownie 3 sekundy w mikrofali, tak aby żelatyna zrobiła się płynna, wlałam do śmietany, dokładnie wymieszałam, przelałam całość do warzyw, dodałam sok z cytryny, przyprawiłam solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszałam całość.
    Folię spożywczą rozłożyłam pas na blacie ułożyłam filet śledzia, następnie nałożyłam po całości połowę nadzienia, przykryłam drugim filetem śledziowym, folię zrolowałam i boki mocno zakręciłam, wiążąc supełki na końcu, tak aby powstała zgrabna kiełbaska.
    Wkładamy na noc do lodówki i rano można kroić, najlepiej ostrym nożem,śledź przygotowany w ten sposób wygląda bardzo efektownie.

Porady

Do masy śmietanowo-żelatynowej można dodać swoje ulubione warzywa.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: reanja reanja

Kalejdoskop

Pyszne, lekkie i bardzo kolorowe ciacho, które bardzo lubią dzieci, a nazwa mówi sama za siebie:)

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 02.03.2014 | wyświetlono: 3809 Książki kucharskie: 22 | Polecenia: 0
Dodane przez: iziona iziona

Ciasto Kalejdoskop

Piękne i kolorowe ciasto, dobre na każdą porę roku.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 15.03.2016 | wyświetlono: 942 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Magiel Kuchenny

Kalejdoskop

W roli głównej galaretka.

kategoria: Desery galaretki opublikowany: 13.05.2013 | wyświetlono: 450 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE