Nadziewany Śledź "Kalejdoskop"

  • wyświetlono: 1081 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Nadziewany śledź to świetna przystawka,prosta i szybka w przygotowaniu,może stać się ozdobą każdego stołu. Przyciąga oko i całkiem fajnie smakuje, polecam jako przystawkę na świąteczny stół lub na świąteczne śniadanie. Ze swojskim chlebkiem smakuje obłędnie.

Zdjęcie do publikacji.
  • 2 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

2 rolady

4 filety śledziowe wiejskie w oleju lub matiasy
1 ugotowana marchewka
1 ugotowane jajko na twardo
pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebuli
garść posiekanego koperku
2 łyżeczki żelatyny+40 ml wody
200 g kwaśnej śmietany
2 kiszone ogórki lub pół świeżego zielonego
łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Nadziewany Śledź "Kalejdoskop"

  • Nadziewany Śledź.1. Śledzie można użyć matiasy, ja miałam jeszcze w oleju, więc wyjęłam ze słoika,osuszyłam ręcznikiem papierowym.
    Ugotowaną marchewkę starłam na tarce w słupki,ogórka również, jajko pokroiłam w drobną kosteczkę,tak samo postąpiłam z papryką i cebulką, wszystko przełożyłam do miseczki, dodałam posiekany koperek.
    Do szklanki wsypałam żelatynę, zalałam letnią, przegotowaną wodą, odstawiłam na 10 min. do napęcznienia.
    Następnie podgrzałam szklankę dosłownie 3 sekundy w mikrofali, tak aby żelatyna zrobiła się płynna, wlałam do śmietany, dokładnie wymieszałam, przelałam całość do warzyw, dodałam sok z cytryny, przyprawiłam solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszałam całość.
    Folię spożywczą rozłożyłam pas na blacie ułożyłam filet śledzia, następnie nałożyłam po całości połowę nadzienia, przykryłam drugim filetem śledziowym, folię zrolowałam i boki mocno zakręciłam, wiążąc supełki na końcu, tak aby powstała zgrabna kiełbaska.
    Wkładamy na noc do lodówki i rano można kroić, najlepiej ostrym nożem,śledź przygotowany w ten sposób wygląda bardzo efektownie.

Porady

Do masy śmietanowo-żelatynowej można dodać swoje ulubione warzywa.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakiprzystawkawarzywaśledziew kilka chwilroladaWigiliaświętaśniadaniekwaśna śmietanaprzekąskakolacjatania kuchniakarnawałboże narodzenieimprezaZ różnych stron światadla gościkolacja wigilijnapostne daniedania ze śledziemrolada śledziowa

Komentarze

Podobne przepisy

Śledż po japońsku

Dodane przez: bronislawa70

Śledź po Japońsku

Dekoracyjna i smaczna przekąska.

Śledź czerwony

Dodane przez: Gregorhspeed

Śledź czerwony

Jak to mówi koleżanka z pracy :Ona...

Śledź w zalewie pomidorowej

Dodane przez: KuchcikGotuje

Śledź w zalewie pomidorowej

Ryby, a szczególnie śledzie bardzo...

Śledź w śmietanie

Dodane przez: Bilcia

Śledź w śmietanie

Idealny na święta i wszelkie postne...

Śledź po japońsku

Dodane przez: tosmakuje

Śledź po japońsku

Tradycyjna potrawa w eleganckim...

Śledź po japońsku

Dodane przez: ewiczka2304

Śledź po japońsku

Idealne połączenia śledzia, ogórka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE