Biszkoptowo-śmietankowy torcik z borówkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 6 osób

Lekki , prosty i smaczny. Torcik jest prosty w przygotowaniu. Borówki przełamują smak słodkiej masy śmietankowej. Polecam na różne okazje a także na co dzień. 

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt
    6 jajek
    8 łyżek mąki pszennej
    7 łyżek cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

    Masa śmietankowa:

    1/2 litra śmietany 30%
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    1/2 szklanki wody
    oraz
    1/2 kg borówek
    listki mięty do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkoptowo-śmietankowy torcik z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować masę i upiec biszkopt. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.Przeciąć na połowę.
    Przygotować żelatynę-dlać 1/3, resztę ostudzić i odstawić na bok.
    Śmietanę ubić na puszystą masę. Dodać cukier puder i zimną żelatynę , zmiksować.
    Biszkopt przełożyć połową masy, resztę kremu rozprowadzić na wierzchu i po bokach. Na wierzchu ułożyć borówki i polać pozostałą ostudzona żelatyną którą wcześniej odstawiliśmy na bok.
    Torcik schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorowac listkami mięty,
    smacznego.

Porady

forma 23 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki Śmietana kremówka Kwaśna śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować