Murzynek Z Masą Budyniową Na Kwaśnej Śmietanie

  • wyświetlono: 584 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Ciasto wychodzi puszyste a zarazem wilgotne, a krem budyniowy z dodatkiem kwaśnej śmietany jest tak smaczny że można wyjadać go wprost z rondelka ;) Ciasto sprawdzi się na każdą okazje :)

gotowanietoproste
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na blaszkę 20 x 10 cm
Murzynek:
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru
1 jajko kl L
70 g masła
80 g kwaśnej śmietany 18 %
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
Masa budyniowa na kwaśnej śmietanie:

1 jajko kl M
1 łyżka mąki ziemniaczanej z malutkim czubkiem
1/4 szkl kwaśnej śmietany 18 %
40 g masła
1/4 szkl cukru
200 ml mleka
kilka kropel esencji waniliowej


Polewa czekoladowa:

5 łyżeczek cukru
15 g masła
1 łyżka zimnego mleka
2 czubate łyżeczki kakao

Sposób przygotowania przepisu:

Murzynek Z Masą Budyniową Na Kwaśnej Śmietanie

  • 1. Murzynek



    1. Masło miksujemy z cukrem na puch i następnie dodajemy jajko cały czas miksując.

    2. Partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą kakao oraz kwaśną śmietanę i miksujemy na najmniejszych obrotach a następnie przelewamy od razu do foremki .

    Pieczemy w 180 stop przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części.


    Masa budyniowa



    3. Roztrzepujemy jajko ze śmietaną i mąką ziemniaczaną. Mleko gotujemy z masłem i cukrem. Do zagotowanego mleka wlewamy naszą masę jajeczną i ciągle energicznie mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gotujemy przez około 4-5 minut.

    4. Następnie przykrywamy wierzch folią spożywczą albo woreczkiem i odstawiamy do przestygnięcia masy, ale nie całkowicie.



    Złożenie



    5. Masę dzielimy na dwie części i przekładamy ją murzynka (nadmiar masy, zjadamy ;)




    Polewa czekolada


    6. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy ciasto.

    Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoświętakwaśna śmietanaboże narodzeniez czekoladamurzynek z masą budyniowąw polewie czekoladowejwilgotny murzynekpuszysty murzynekna kwaśnej śmietaniez kwaśną śmietanąbudyń z kwaśnej śmietany

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec z masą budyniową

Dodane przez: Ancurek30

Makowiec z masą budyniową

Ciasto podpatrzone od mojej babci...

Dziesięciominutowy łatwy placek z jednego jajka na  kwaśnej śmietanie

Dodane przez: Joanna Kryla

Dziesięciominutowy łatwy placek z jednego...

Często jest tak, że mamy ochotę...

Tortowe ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto tortowe z masą budyniową

Ucierane ciasto tortowe dwukolorowe...

Ciasto z masą budyniową

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto z masą budyniową

Cieszę się, gdy wszyscy chwalą...

krówkowyprzekładaniec

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto tofi z masa budyniową

Ciasto o smaku TOFFI z maśą...

Tort kakaowy z masą budyniową

Dodane przez: AnetaJ

Tort kakaowy z masą budyniową

Pyszny tort na bazie biszkoptu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE