Pierogi z ziemniakami, szpinakiem i żółtym serem

4 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dzisiaj pierogi w trochę innej odsłonie, są smaczne o aksamitnym smaku z lekko czosnkową nutą, polecam:)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej tortowej
    1 żółtko
    1 szklanka ciepłej wody
    8 łyżek kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki soli

    Farsz:
    1,5 kg ziemniaków
    1 cebula
    5 dag masła klarowanego
    15 dag świeżego szpinaku
    1 szklanka startego żółtego sera
    2 zabki czosnku
    2 łyżki oleju
    Sól, pieprz

    Tłuszcz do polania
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z ziemniakami, szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, temperatura składników oprócz wody powinna być pokojową. Woda która używamy powinna być dobrze ciepła. Ciasto należy wyrabiać do momentu aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt zbite należy dodać więcej wody jeśli jest zbyt luźne dodać więcej mąki. Po wyrobieniu ciasto przełożyć do szklanego naczynia i nakryć ściereczką aby ciasto "odpoczęło".
  • 2. Farsz:
    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym, dodać do ugotowanych ziemniaków, za pomocą tłuczka do ziemniaków ubić na puree. Ząbki czosnku pokroić na drobno i lekko podsmażyć na oleju, dodać szpinak i dusić chwilę. Po wystygnięciu szpinak zblendowac wraz z czosnkiem i dodać do ziemniaków, dodać również ser i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Ciasto partiami rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, wykrawać krążki i nakładać farsz łyżeczką po czym sklejać przeciwne brzegi krążka tworząc pieróg. Pierogi wkładać na gotującą i osoloną wodę po czym gotować ok. 1- 2 minuty od zagotowania. Za pomocą łyżki cedzakowej wykładać pierogi na talerz i polać roztopionym tłuszczem. Smacznego.

Porady

Użyłam szklanki o pojemności 250ml. Ciasto na pierogi można przygotować z własnego ulubionego przepisu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować