Pierogi z ziemniakami, szpinakiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto, temperatura składników oprócz wody powinna być pokojową. Woda która używamy powinna być dobrze ciepła. Ciasto należy wyrabiać do momentu aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt zbite należy dodać więcej wody jeśli jest zbyt luźne dodać więcej mąki. Po wyrobieniu ciasto przełożyć do szklanego naczynia i nakryć ściereczką aby ciasto "odpoczęło".
2.Farsz:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym, dodać do ugotowanych ziemniaków, za pomocą tłuczka do ziemniaków ubić na puree. Ząbki czosnku pokroić na drobno i lekko podsmażyć na oleju, dodać szpinak i dusić chwilę. Po wystygnięciu szpinak zblendowac wraz z czosnkiem i dodać do ziemniaków, dodać również ser i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Ciasto partiami rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką, wykrawać krążki i nakładać farsz łyżeczką po czym sklejać przeciwne brzegi krążka tworząc pieróg. Pierogi wkładać na gotującą i osoloną wodę po czym gotować ok. 1- 2 minuty od zagotowania. Za pomocą łyżki cedzakowej wykładać pierogi na talerz i polać roztopionym tłuszczem. Smacznego.
Porady
Użyłam szklanki o pojemności 250ml.
Ciasto na pierogi można przygotować z własnego ulubionego przepisu.
Komentarze