Placuszki z bakaliami

5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Przygotuje je nawet debiutant. Będą miłą niespodzianką na święta.

  • 30 min

Składniki:

  • 15 dag suszonych śliwek
    1 szkl. mąki pszennej tortowej
    2 jajka
    łyżka kwaśnej śmietany
    15 dag rodzynek
    szczypta soli
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placuszki z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki i rodzynki zalewamy w osobnych naczyniach wodą i odstawiamy do namoczenia. Następnie osączamy i kroimy w małe kawałki.
  • 2. Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą, jajkami i śmietaną. Wlewamy tyle wody, aby ciasto miało konsystencję śmietany. Wsypujemy śliwki i rodzynki. Mieszamy.
  • Placuszki z bakaliami 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta. Lekko spłaszczamy i smażymy na złoty kolor. Oprószamy cukrem pudrem.

Porady

● Placuszki nabiorą świątecznego aromatu, jeśli do ciasta dodamy szczyptę przyprawy korzennej i kilka posiekanych suszonych jabłek. ● Zamiast wody i śmietany można użyć zsiadłego mleka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśna śmietana Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować