Krucha tarta z rabarbarem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Krucha tarta z rabarbarem i nadzieniem z sera i kwaśnej śmietany. Idealne połączenie kwaśnego i słodkiego. Warto spróbować, zanim skończy się sezon na rabarbar.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    250 g mąki
    120 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli
    1 jajko
    125 g masła
    Masa:
    3 jajka
    250 g twarożku
    200 g gęstej kwaśnej śmietany( Schmand)
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    4 gałązki rabarbaru
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto

Krucha tarta z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, jajko i pokrojone na kawałki masło włożyć do miski. Zagnieść mikserem, a następnie rękami na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i położyć na godzinę do lodówki.
    2. Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na kawałki trochę węższe niż nasza foremka. Będziemy je kłaść w poprzek na masie i pamiętajmy o brzegach z ciasta.
    3. Jajka, twarożek, kwaśną śmietanę, cukier i cukier waniliowy wymieszać.
    4. Foremkę o średnicy 28 cm ( u mnie z wyjmowanym dnem) wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami i wyłożyć foremkę. Wylać masę jajeczno-śmietanową, a na niej ułożyć kawałki rabarbaru w poprzek. Jeden obok drugiego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni 45-50 minut na złoto.

Porady

Po upieczeniu ostudzić i podawać z bitą śmietaną lub gałką lodów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwaśna śmietana Nadzienie Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować