Fantastyczny przepis na karnawałowe przyjecie z przyjaciółmi. Gallete jest lekkie ale i sycące, a to oznacza, że daje nam potrzebną energię aby przetańczyć całą noc. Białe wino dopełni magii.
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
- Młoda cukinia: 2 sztuki
- ser ricotta: 0.5 szklanki
- pecorino lub parmezan: 0.5 szklanki
- mozarella tarta: 0.5 szklanki
- czosnek: 3 ząbki
- oliwa z oliwek extra vergine: 2 łyżki
- posiekana świeża bazylia: 1 łyżka
- pieprz i sól: 1 szczypta
- CIASTO:: 1 sztuka
- mąka pszenna: 1 szklanka
- kwaśna śmietana: 0.25 szklanki
- zimna woda: 0.25 szklanki
- masła pokrojonego w kostkę i schłodzone: 125 gramów
- sok z cytryny: 2 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
Gallette z serem ricotta i młodymi cukiniami (sk recipe) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta: Przesiej mąkę do miski i dodaj szczyptę soli. Do mąki dodaj pokrojone w małe kawałeczki schłodzone masło i wymieszaj składniki używając robota kuchennego, bądź jak w moim przypadku rąk. Nie zagniataj ciasta tylko lekko połącz składniki. W osobnej miseczce wymieszaj kwaśną śmietanę, wodę i dwie łyżeczki soku z cytryny (może być limonka) i dodaj powstały płyn do maślano – mącznej masy. Ugnieć delikatnie ciasto, aż przestanie lepić się do rąk, trzeba do zrobić dość delikatnie, aby nie zbić zanadto ciasta. Ugniecione ciasto włóż do foliowego woreczka i wstaw na godzinę do lodówki.
2.Nadzienie: Cukinie pokrój na cienkie plasterki, rozłóż je na ręczniku papierowym i lekko posól. Odstaw je na 30 min aby puściły soki, a następnie delikatnie wysusz je ręcznikiem papierowym.
3.W filiżance lub małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z czosnkiem i odstaw na chwilę. W osobnej misce wymieszaj ricotte, parmezan i mozzarelle, dodaj do serowej mieszanki część oliwy z czosnkiem, posiekaną bazylię i dopraw solą i pieprzem.
4.Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto rozwałkuj na pół centymetra grubości i wyłóż nim formę do tarty, tak aby zostało ci około 2-3 cm ciasta poza formą.
5.Wyłóż mieszankę serową na ciasto a następnie poukładaj na nim plasterki cukinii zaczynając od zewnątrz i tworząc kręgi kieruj się do środka ciasta. cukinie skrop resztą oliwy z czosnkiem i posyp szczyptą świeżo zmielonego pieprzu i soli. wystające poza formę ciasto zagnieć do środka. Wymieszaj żółtko z łyżeczką wody i pędzelkiem wysmaruj wierzch ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 30-40 min. do czasu kiedy ciasto będzie złocisto - brązowe a plasterki cukinii będą smakowicie przypieczone.
6.Po upieczeniu wyciągnij gallette z piekarnika i odstaw na kilka minut, następnie pokrój na 6 porcji i podawaj na ciepło z kieliszkiem białego półwytrawnego wina. SMACZNEGO!
Komentarze