Ciasto ze śliwkami i kremową polewą

4.5 (165 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto ze śliwkami i kremową polewą jest lepsze niż sernik. Kruchy spód, gęsty, śliwkowy budyń i delikatna masa ze śmietanek są naprawdę przepyszne. Wszystko pieczone jest razem, bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Szybkie, łatwe ciasto, warte polecenia.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    80 g masła
    75 g cukru
    1 jajko
    200 g mąki
    0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    400 g śliwek
    1 budyń w proszku
    ewentualnie 1 łyżka mielonych migdałów
    polewa na wierzch:
    400 g gęstej kwaśnej śmietany najlepiej bardzo tłustej
    80 g cukru
    2 jajka
    1 budyń w proszku
    1 kubeczek słodkiej śmietanki( 200 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Ciasto ze śliwkami i kremową polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, jajko, mąkę i proszek)szybko zagnieść na kruche ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Okrągłą foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka i poddusić parę minut, aż puszczą sok. Następnie wsypać budyń w proszku i cały czas energicznie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Jeśli śliwki są kwaskowe, można dodać 1- 2 łyżki cukru. Wymieszać do rozpuszczenia i zdjąć z ognia. Przełożyć do szklanej miski i odstawić do ostygnięcia.
    3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć przygotowaną foremkę. Utworzyć brzeżek. Nakłuć widelcem i posypać mielonymi migdałami. Wyłożyć ostudzony budyń śliwkowy na cieście i wyrównać łyżką.
    4. Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem, jajkami i budyniem, tak aby nie było grudek. Słodką śmietankę ubić na bitą i ostrożnie wymieszać z kwaśną śmietaną. Wylać na budyń śliwkowy i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 40- 45 minut. Po koniec pieczenia można nakryć folią aluminiową, żeby ciasto nie było zbytnio brązowe na wierzchu.

Porady

Ciasto najlepiej jest rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować