Kopytka Z Sosem Drobiowo Pieczarkowo Paprykowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealny pomysł na pyszne danie obiadowe, składników troszkę jest ale dość szybko się je robi i pysznie smakuje :)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:

    Na kopytka:
    około 0,5 kg ostudzonych ugotowanych ziemniaków (najlepiej wczorajszych)
    1 całe jajko
    około 1 szkl mąki pszennej
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Na sos:
    5 sporych pieczarek
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
    1 łyżeczka masła
    250 ml wody
    1/3 główki cebuli niedużej
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka śmietany 18 % lub jogurtu naturalnego
    około 2 łyżeczki płaskie mąki pszennej
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    sól, pieprz, papryka słodka w proszku
    warzywko może być domowe
    natka pietruszki
    olej/oliwa do smażenia lub masło klarowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kopytka z sosem drobiowo pieczarkowo paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie sosu


    1. Kurczaka pokrojonego w kostkę obsypujemy solą, pieprzem i papryką słodką.
    Na oliwie przesmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek i po 2 minutach dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki solimy i pieprzymy i smażymy do odparowania wody, następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz kurczaka. Następnie dodajemy łyżeczkę masła i dosypujemy maki i jeszcze krótko przesmażamy. Całość zalewamy wodą, dodajemy trochę posiekanej natki pietruszki, przykrywamy i gotujemy przez 10-15 minut.
    Na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną jeśli sos jest rzadki i dodajemy jogurt lub śmietanę do zabielenia.

    Przygotowanie kopytek


    2. Ziemniaki przeciskam przez praskę lub dokładnie ugniatam tłuczkiem do ziemniaków.
    Przekładam do miski formując kulę.
    3. Dzielę kule ziemniaczana na połowę. Jedna połowę wyciągam, a w to miejsce wsypuje mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną tyle aby mąka zrównała się z druga połowa ziemniaków.
    4. Dodaje jajko i zagniatam ciasto. formuje podłużne wałki i kroje na ukos.
    5. Gotuje w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 3-4 min, następnie wyjmujemy na durszlak.
    6. Gotowe kopytka rozkładam na talerze i polewam sosem. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować