Wegańskie brownie z kaszy jaglanej

4.25 (4 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

W tym brownie się zakochałam- słodkie, ciężkie i wilgotne. Co więcej, z ulubioną kaszą jaglaną.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Brownie:

    200 g kaszy jaglanej
    500 ml napoju kokosowego (lub inne mleka roślinnego)
    100 g daktyli suszonych bez pestek
    szczypta soli
    100 g masła orzechowego
    1 większy dojrzały banan (220 g ze skórką)
    50 g gorzkiej czekolady
    20 g mąki kokosowej
    20 g naturalnego gorzkiego kakao
    1 łyżka ksylitolu (15 g)
    1 łyżeczka cynamonu

    Dodatkowo:

    odrobina oliwy do natłuszczenia blaszki
    50 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Brownie

Wegańskie brownie z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod zimną bieżącą wodą, aż woda nie będzie mętna. Następnie przelać wrzątkiem, pozostawić na sicie do odsączenia. W garnku zagotować napój kokosowy. Wsypać kaszę, daktyle i sól. Gotować pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 15 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie płyn.

    Po tym czasie gorącą przełożyć do malaksera, dodać również masło orzechowe i banana, zblendować. Następnie dać połamaną na kostki czekoladę, poczekać, aż się rozpuści i również zmiksować. Na koniec do masy wmieszać mąkę kokosową, kakao, ksylitol i cynamon.

    Czekoladowe, gęste i wciąż ciepłe ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą blaszki lub żaroodpornego naczynia o wymiarach 15×22 cm. Na górę wysypać orzechy włoskie, docisnąć je dłonią do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25-30 minut. Następnie wyjąć i wystudzić. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Kakao Banany Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować