Pyszne brownie z buraków na letnie dni. Idealnie nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej, ale składniki można z łatwością dobrać tak aby odpowiadały Tobie.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- pół kg buraków
- 3 jaja
- pół szklanki brązowego cukru (lub innego słodzika)
- 3 łyżki masła orzechowego (nie masz takiego w domu.... nie ma problemu, użyj zwykłego, bądź oleju kokosowego)
- 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka mąki gryczanej (oczywiście może być też każda inna)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- mała garstka orzechów włoskich
- 400g świeżych owoców ( ja użyłam malin)
- kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
Pyszne brownie z buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane buraki pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zblenduj na gadką masę.
2.Do tak przygotowanych buraków wbij jajka, dodaj cukier, kakao, mąkę, cynamon, masło orzechowe, proszek do pieczenia i opcjonalnie aromat – dokładnie wszystko wymieszaj. Orzechy włoskie wcześniej posiekaj.
3.Połowę gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, połącz z masą i wymieszaj.
4.Przelej całość do wyłożonej papierem formy.
5.Piecz w 180 stopniach około 40 minut.
6.Gdy ciasto ostygnie rozpuść drugą połowę czekolady, polej nią górę ciasta i udekoruj świeżymi owocami.
Komentarze