Karkówka duszona w winie z pieczarkami i warzywami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

obiad

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki

    1,5 szkl wina czerwonego

    2 marchewki

    1 pietruszka

    1 cebula

    150 g pieczarek

    1 czerwona papryka

    sól

    pieprz

    pieprz ziołowy

    oregano

    200 ml śmietany

    tłuszcz do smażenia (smalec)

    łyżka mąki kukurydzianej lub ryżowej do zagęszczenia sosu.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Karkówka duszona w winie z pieczarkami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę myjemy i osuszamy, w głębokiej patelni rozpuszczamy łyżkę tłuszczu, u mnie jest to smalec. Kładziemy karkówkę i osmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy posiekaną cebulę, paprykę, marchewkę i pietruszkę. Podsmażamy warzywa i podlewamy obficie czerwonym winem, następnie dodajemy przyprawy i pokrojone na plasterki pieczarki, dusimy ok godzinę, w razie potrzeby dolewamy wodę obracamy karkówkę i dusimy kolejną godzinę. Po tym czasie można jeszcze raz obrócić mięso i dusimy jeszcze ok pół godziny. Mięso wyjmujemy a sos podprawiamy śmietaną rozmieszaną z mąką.

    Pokrojone plastry mięsa podajemy z ziemniaczkami sosem i surówką sezonową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować