Karkówka duszona w sosie własnym

3 (15 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Często najprostsze okazuje się najsmaczniejsze. Długo duszona karkówka dosłownie rozpada się pod widelcem. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub wszelkiego rodzaju kluskami.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1kg karkówki
    2 duże cebule
    olej
    sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

3 (15 ocen)

Zobacz również:

Karkówka pieczona

Karkówka duszona w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy, w razie potrzeby kroimy na mniejsze kotlety.
  • 2. W garnku z grubym dnem lub na głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej. Obsmażamy karkówkę z dwóch stron do mocnego zarumienienia. Wlewamy wodę do poziomu mięsa, dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy pod przykryciem przez około 1,5kg do miękkości mięsa.
  • 3. Mieszamy mąkę z odrobiną zimnej wody. Wlewamy do sosu. W razie potrzeby doprawiamy sos do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować