Pączki lekkie jak puch z masłem orzechowym

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jakiś czas temu dostałam od znajomej przepis na pączki lekkie jak puch i zrobiłam, faktycznie nie spodziewałam się że z nadzieniem i po usmażeniu będą tak wyjątkowo puszyste i lekkie. Od siebie zrobiłam dodatkowo polewę z masła orzechowego i kajmaku.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rozczyn:
    25 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    łyżka mąki pszennej
    łyżka cukru kryształu

    Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    4 łyżki cukru kryształu
    3 duże jajka wiejskie
    3 żółtka duże
    łyżka spirytusu lub octu
    80 g roztopionego masła

    Polewa z masła orzechowego :
    3 duże łyżki masła orzechowego (z orzeszkami)
    łyżka masy kajmakowej
    1/2 szklanki mleka

    Dodatkowo:
    mały słoik masła orzechowego ( z orzeszkami )
    1 l oleju do smażenia
    kolorowa posypka (maczek)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Pączki lekkie jak puch z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, mąki, cukru oraz ciepłego mleka sporządzić rozczyn. Przełożyć do miseczki, wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
  • 2. W misie od miksera z hakiem wsypać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, jajka, żółtka oraz spirytus lub ocet. Ciasto wyrabiać 10 minut, po tym czasie wlać roztopione masło i ponownie wyrabiać 15 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Polewa: Masło orzechowe, kajmak wymieszać z mlekiem i lekko podgrzać do rozpuszczenia aż polewa zrobi się płynna.
  • pączki 4. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zarobić ręką i urywać kawałki ciasta (moje miały 50 g każda) nałożyć łyżeczkę masła orzechowego i zlepić formując pączka. Układać w odstępach na desce wysypanej mąką ( sklejeniem do dołu) Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  • pączki 5. W garnku rozgrzać olej do 160 stopni i smażyć pączki z dwóch stron na złoty kolor. Wystudzone pączki polać polewą z masła orzechowego, posypać kolorowym maczkiem.

Porady

Z podanej porcji otrzymałam 18 dużych ładnie wyrośniętych pączków z nadzieniem i polewą. Masło możemy użyć z orzeszkami lub bez. Kajmak można pominąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować