Gazpacho z tofu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bomba witaminowa rodem z Hiszpani! Do przygotowania tej zupy na zimno potrzebny nam będzie jedynie blender, żadnego gotowania! Podaję do niej tofu i chrupiące grzanki.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów, różnego rodzaju
    1/2 czerwonej papryki
    1 większy ogórek gruntowy
    2 ząbki czosnku
    1 garść bazylii
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka białego octu winnego
    sól, pieprz

    200 g tofu
    listki bazylii
    sól, pieprz
    biały ocet winny
    oliwa

    bagietka lub ciabata
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Grzanki

Gazpacho z tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory ponacinaj u góry, zalej wrzątkiem, odstaw na 5-10 minut, zdejmij skórkę. Pokrój w większe kawałki, pestki usuń. Wrzuć do kielicha blendera.
  • 2. Ogórek i czosnek obierz. Ogórek pokrój w mniejsze kawałki i dodaj do pomidorów. Paprykę też pokrój w miejsze kawałki i również dorzuć do pomidorów. Do kielicha dodaj też bazylię, ocet, oliwę, przyprawy. Zmiksuj całość na gładko. Schłodź dobrze w lodówce.
  • 3. Do gazpacho możemy podać mini szaszłyki ze smażonym tofu. Kostkę tofu pokrój w plastry, przesmaż na odrobinie oliwy. Posyp solą, pieprzem, polej delikatnie octem winnym. Pokrój w kwadraty, nadziewaj na patyki naprzemiennie z listkami bazylii.
  • 4. Ciabatę lub bagietkę pokrój w dużą kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą i zrumień z każdej strony.
  • 5. Gazpacho podawaj z szaszłykiem z tofu i grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Papryka Pomidor Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Hiszpańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować