REKLAMA

Strucla serowa

wyświetlono: 22674 | dodany do książki kucharskiej: 34 | polecenia: 3

Pyszna serowa strucla proponowane przeze mnie jako alternatywa dla nie przepadających za wersją makową :) Ciasto długo zachowujące wilgoć o delikatnej strukturze. Nadzienie serowe jest aksamitne niczym w serniku, bardzo smaczne.

opublikowany: 18.12.2013
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    15 g świeżych drożdży
    1/4 szklanki mleka (ok. 60 ml)
    70 g cukru
    200g mąki
    1 jajko
    50 g masła

    Masa serowa:
    250 g mielonego białego sera
    1 jajko
    50 g cukru
    10 g masła
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Ocena:

(średnia 5 z 152 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, mąkę i jajko. Krótko wyrobić ciasto. Wlać rozpuszczone i ostudzone (może być lekko ciepłe) masło. Jeszcze raz wyrobić do całkowitego połączenia składników. Ciasto będzie dość luźne ale dzięki temu jest delikatne, nie trzeba dosypywać więcej mąki. Wyłożyć na stolicę lub dużą deskę posypaną mąką. Na wierzch ciasta posypać cienką warstwę mąki. Rozwałkować prostokąt o wymiarach ok. 28x34 cm, podsypując w miarę potrzeby deskę i wierzch ciasta (tylko tyle, żeby się nie przyklejało do deski i wałka).
  • 2. Masa serowa:
    Do sera dodać jajko, cukier, roztopione i ostudzone masło i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować.
  • 3. Wykonanie:
    Masę serową wyłożyć na rozwałkowane ciasto, równomiernie rozprowadzić zostawiając dookoła puste, ok. 2 cm brzegi. Delikatnie zwinąć w roladę, pomagając sobie w miarę potrzeby nożem. Można dla ułatwienia rozwałkować ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia i przy jego pomocy zwijać struclę. Przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 33x 10 cm. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Włożyć do zimnego piekarnika nastawionego na temperaturę 180°C. Piec (od momentu włożenia) ok. 40 minut. Można pod koniec pieczenia przykryć struclę papierem do pieczenia lub folią aluminiowa, wtedy będzie jaśniejsza skórka. Po ostudzeniu upieczoną struclę posypać cukrem pudrem.

Notka redakcyjna

PP_04-2014
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Strucla serowa wg. dorota w Dodane przez: Anetka


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Beatka659 Beatka659

Strucla serowa

Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam.

kategoria: ciasto drożdżowe strucla Desery opublikowany: 12.06.2014 | wyświetlono: 3003 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE