Strucla serowa

  • wyświetlono: 20656 |
  • dodany do książki kucharskiej: 34 |
  • polecenia: 3

Pyszna serowa strucla proponowane przeze mnie jako alternatywa dla nie przepadających za wersją makową :) Ciasto długo zachowujące wilgoć o delikatnej strukturze. Nadzienie serowe jest aksamitne niczym w serniku, bardzo smaczne.

Bez nazwy-2
  • 90min

Składniki

Ciasto:
15 g świeżych drożdży
1/4 szklanki mleka (ok. 60 ml)
70 g cukru
200g mąki
1 jajko
50 g masła

Masa serowa:
250 g mielonego białego sera
1 jajko
50 g cukru
10 g masła
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania przepisu:

Strucla serowa

  • 1. Ciasto:
    Do miski pokruszyć drożdże, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, mąkę i jajko. Krótko wyrobić ciasto. Wlać rozpuszczone i ostudzone (może być lekko ciepłe) masło. Jeszcze raz wyrobić do całkowitego połączenia składników. Ciasto będzie dość luźne ale dzięki temu jest delikatne, nie trzeba dosypywać więcej mąki. Wyłożyć na stolicę lub dużą deskę posypaną mąką. Na wierzch ciasta posypać cienką warstwę mąki. Rozwałkować prostokąt o wymiarach ok. 28x34 cm, podsypując w miarę potrzeby deskę i wierzch ciasta (tylko tyle, żeby się nie przyklejało do deski i wałka).
  • 2. Masa serowa:
    Do sera dodać jajko, cukier, roztopione i ostudzone masło i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować.
  • 3. Wykonanie:
    Masę serową wyłożyć na rozwałkowane ciasto, równomiernie rozprowadzić zostawiając dookoła puste, ok. 2 cm brzegi. Delikatnie zwinąć w roladę, pomagając sobie w miarę potrzeby nożem. Można dla ułatwienia rozwałkować ciasto bezpośrednio na papierze do pieczenia i przy jego pomocy zwijać struclę. Przełożyć do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 33x 10 cm. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Włożyć do zimnego piekarnika nastawionego na temperaturę 180°C. Piec (od momentu włożenia) ok. 40 minut. Można pod koniec pieczenia przykryć struclę papierem do pieczenia lub folią aluminiowa, wtedy będzie jaśniejsza skórka. Po ostudzeniu upieczoną struclę posypać cukrem pudrem.
PP_04-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiciasto drożdżoweser białyboże narodzeniestruclakonkurs_foto

Komentarze

Podobne przepisy

Strucla wiśniowa

Dodane przez: beetle

Strucla wiśniowa

Strucla nadziana wiśniami z lekkim...

Strucla orzechowa

Dodane przez: 2milutka

Strucla orzechowa

Strucla inna niż wszystkie. Francusko-...

makowiec  drożdzowy

Dodane przez: Bożena Z.

Lekko migdałowa strucla makowa

Smaczna droŻdzowa strucla makowa...

strucla makowa

Dodane przez: PolskaGotuje

Strucla makowa

Przepyszna strucla makowa tradycyjnie...

image-1rvsncr

Dodane przez: Apetyczna babeczka

STRUCLA JABŁKOWA Z CYNAMONEM

Domowa, pachnąca cynamonem strucla...

Drożdżowa strucla z jabłkami

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Drożdżowa strucla z jabłkami

Miękkie, wilgotne ciasto i przepyszne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.