Bułeczki drożdżowe wypełnione twarogiem i malinami . Idealne na drugie śniadanie lub deser , nie za słodkie , syte a najważniejsze domowe i przepyszne.
Składniki:
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1/2 szklanki letniej wody
1/2 szklanki mąki pszennej
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
5 łyżek oleju rzepakowego
1 jajko
Nadzienie:
250g. półtłustego twarogu
200 ml śmietany 18%
4 łyżki cukru
250g malin
1 żółtko do posmarowania bułeczek
Drożdżówki z twarogiem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:Do miseczki wkruszamy drożdże , dodajemy resztę składników , mieszamy do powstania konsystencji kwaśnej śmietany.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto:Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy wyrośnięty zaczyn , wodę , olej oraz jajko.
Wyrabiamy gładkie , elastyczne , odchodzące od dłoni ciasto.
Odstawiamy na 1 h w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
2.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na 1 cm placek , wycinamy kwadraty ok. 5x5 cm. ( Wyszło mi 12 kwadratów)
Z jednej strony każdego ,do połowy ,wycinamy paseczki tworząc grzebyk.
3.Nadzienie:Twaróg ugniatamy widelcem ze śmietaną i cukrem , maliny myjemy , osuszamy na ręczniku papierowym.
Na środek każdej drożdżówki kładziemy ok.2 łyżek twarogu i parę malin.
4.Zawijamy paseczki ciasta na farsz przyklejając pod spód.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , pozostawiamy na kolejne 30 min.
5.Bułeczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem , pieczemy 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180st.
Komentarze