Drożdżowy kogut

4 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Na świątecznym stole nie muszą być tylko baby czy mazurki. W tym roku może zaskoczycie domowników drożdżowym kogutem (prawie jak z Kazimierza ;))

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
    400 g mąki
    60 g cukru
    150 ml mleka
    1 duże jajko
    50 g rozpuszczonego masła
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe

Drożdżowy kogut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Wlać ciepłe mleko, wymieszać. Dodać rozpuszczone masło, jajko, sól oraz mąkę. Wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia. Wyłożyć na deskę, podzielić na 3 części po ok. 240 g każda. Uformować wałki.
  • 2. Jeden wałek ułożyć na kształt przypominający znak zapytania, odciąć kawałek (będzie potrzebny na łapki i patyk). Pozostałe dwa wałki ułożyć u nasady szyi koguta. Wplatając wałek z szyi, zapleść na kształt krótkiego, luźnego warkocza. Z dłuższego wałka odciąć niewielki kawałek potrzebny do uformowania grzebienia i oka. Dwa wałki tworzące ogon przeciąć wzdłuż na dwie części, wywinąć tak by stworzyły pióra koguta. Z odciętych kawałków ciasta uformować łapki, patyk na którym siedzi kogut, grzebień, dzióbek oraz jego oko.
  • 3. Nie zostawiać do wyrośnięcia dłużej niż 10-15 minut by nie straciło formy. Wierzch można lekko posmarować roztrzepanym jajkiem lub wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17-19 minut do zrumienienia wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować