REKLAMA

Gwiazda drożdżowa z makiem

wyświetlono: 1490 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Pyszna gwiazda drożdżowa z masą makową polana cytrusowym lukrem to moja propozycja świątecznego wypieku.

opublikowany: 13.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki tortowej
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    1/2 szklanki cukru
    30 g masła
    25 g świeżych drożdży
    2 żółtka
    szczypta soli
    300g masy makowej
    jajko do posmarowania gwiazdy

    lukier:
    100g cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny
Ocena:

(średnia 4.5 z 176 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić masło i odstawić do wystygnięcia. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtka, wyrośnięty zaczyn , pozostały cukier, oraz szczyptę soli. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części i każdą rozwałkować na koło o średnicy około 25 cm. Masę makową podzielić na 3 części. Na dużą blaszkę( od piekarnika) wyścieloną papierem do pieczenia ułożyć pierwszy okrąg, posmarować 1/3 masy makowej, przykryć drugim ciastem, posmarować ponowie masą i przykryć ciastem. Na ciasto wyłożyć pozostałą masę makową, przykryć czwartym ciastem, i docisnąć lekko brzegi.
  • 3. Na środku koła położyć szklankę i za pomocą ostrego noża podzielić ciasto na 16 równych części . Każdy kawałek okręcić naprzemiennie dwa razy ( jeden w prawą stronę, a kolejny dwa razy w lewą stronę i tak do wyczerpania pasków). Gwiazdę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec 25 minut, i odstawić do wystygnięcia.
    Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji, jeżeli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, jeżeli jest za gęsty dodać odrobinę soku z cytryny. Gwiazdę polukrować lukrem.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anaid123 anaid123

Drożdżowa strucla z makiem

Cudowne połączenie ciasta drożdżowego z masą makową. Idealne ciasto na każde święto.

kategoria: makowiec Desery opublikowany: 14.01.2015 | wyświetlono: 44701 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Seehexe13 Seehexe13

Drożdżowa Gwiazda Betlejemska

Wygląda bardzo efektownie i na pewno zachwyci gości przy świątecznym stole i nie tylko :)

kategoria: Desery opublikowany: 23.12.2014 | wyświetlono: 15903 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: danusia19671 danusia19671

Gwiazda drożdżowa z makiem

Taka oto moja propozycja na świąteczny stół

kategoria: Desery opublikowany: 07.12.2014 | wyświetlono: 2203 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE