Pyszna gwiazda drożdżowa z masą makową polana cytrusowym lukrem to moja propozycja świątecznego wypieku.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki tortowej
3/4 szklanki ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
30 g masła
25 g świeżych drożdży
2 żółtka
szczypta soli
300g masy makowej
jajko do posmarowania gwiazdy
Gwiazda drożdżowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku rozpuścić masło i odstawić do wystygnięcia. Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać żółtka, wyrośnięty zaczyn , pozostały cukier, oraz szczyptę soli. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części i każdą rozwałkować na koło o średnicy około 25 cm. Masę makową podzielić na 3 części. Na dużą blaszkę( od piekarnika) wyścieloną papierem do pieczenia ułożyć pierwszy okrąg, posmarować 1/3 masy makowej, przykryć drugim ciastem, posmarować ponowie masą i przykryć ciastem. Na ciasto wyłożyć pozostałą masę makową, przykryć czwartym ciastem, i docisnąć lekko brzegi.
3.Na środku koła położyć szklankę i za pomocą ostrego noża podzielić ciasto na 16 równych części . Każdy kawałek okręcić naprzemiennie dwa razy ( jeden w prawą stronę, a kolejny dwa razy w lewą stronę i tak do wyczerpania pasków). Gwiazdę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec 25 minut, i odstawić do wystygnięcia.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej konsystencji, jeżeli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, jeżeli jest za gęsty dodać odrobinę soku z cytryny. Gwiazdę polukrować lukrem.
Komentarze