REKLAMA

Rogale

wyświetlono: 4776 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Miękkie i smaczne,kolejna propozycja śniadaniowa,smakują bez niczego,idealne na śniadanie,deser lub kolacje.

opublikowany: 14.09.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 2 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 szt.

    75 ml mleka
    100 ml wody
    25 g drożdży świeżych(7 g instant)
    550 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    90 g cukru kryształu
    mały cukier waniliowy
    1 jajko L+małe jajko z łyżką mleka do posmarowania rogali
    130 g masła
Ocena:

(średnia 4.5 z 176 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • Rogale. 1. Masło roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników.
    Ciepłą wodę i mleko mieszamy razem w miseczce,wkruszamy drożdże,wsypujemy łyżeczkę cukru oraz mąki,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min.
    W dużej misce ubijamy jajko z solą,cukrami,wlewamy roztopione letnie masło oraz wyrośnięte drożdże,na koniec przesiewamy przez sitko mąkę,wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto.
    Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz.w ciepłe miejsce,do podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na delikatnie podsypany mąką blat,rozwałkowujemy na dość spory okrąg,następnie ciasto dzielimy na 8 trójkątów.
  • Rogale. 2. Każdy z kawałków delikatnie jeszcze przejechałam wałkiem,rolować od szerszej strony do cieńszej,końce zawinąć tak aby powstał zgrabny rogalik.
    Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 min.do napuszenia.
    Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  • Rogale. 3. Pieczemy 20-25 min.w temp.180 C.

Porady

Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem,żeby były ładne rumiane,można posypać ulubionym ziarnem,u mnie akurat zjedliśmy je na słodko,więc ziarno pominęłam :-)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny P6221168

TRADYCYJNE ROGALE DOMOWE

Delikatnie słodkie rogale drożdżowe posypane makiem.

kategoria: Pieczywo rogal rogale opublikowany: 30.09.2017 | wyświetlono: 1886 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: edytaha edytaha

Rogale marcińskie

Czasochłonne i wymagające sporego nakładu pracy, ale przepyszne :)

kategoria: rogal rogale Desery opublikowany: 08.12.2014 | wyświetlono: 3875 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE