Rogale

4.46 (178 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Miękkie i smaczne,kolejna propozycja śniadaniowa,smakują bez niczego,idealne na śniadanie,deser lub kolacje.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 szt.

    75 ml mleka
    100 ml wody
    25 g drożdży świeżych(7 g instant)
    550 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    90 g cukru kryształu
    mały cukier waniliowy
    1 jajko L+małe jajko z łyżką mleka do posmarowania rogali
    130 g masła
Wystaw ocenę:

4.46 (178 ocen)

Rogale - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogale. 1. Masło roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników.
    Ciepłą wodę i mleko mieszamy razem w miseczce,wkruszamy drożdże,wsypujemy łyżeczkę cukru oraz mąki,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min.
    W dużej misce ubijamy jajko z solą,cukrami,wlewamy roztopione letnie masło oraz wyrośnięte drożdże,na koniec przesiewamy przez sitko mąkę,wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto.
    Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz.w ciepłe miejsce,do podwojenia objętości.
    Wyrośnięte ciasto wykładamy na delikatnie podsypany mąką blat,rozwałkowujemy na dość spory okrąg,następnie ciasto dzielimy na 8 trójkątów.
  • Rogale. 2. Każdy z kawałków delikatnie jeszcze przejechałam wałkiem,rolować od szerszej strony do cieńszej,końce zawinąć tak aby powstał zgrabny rogalik.
    Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 min.do napuszenia.
    Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  • Rogale. 3. Pieczemy 20-25 min.w temp.180 C.

Porady

Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem,żeby były ładne rumiane,można posypać ulubionym ziarnem,u mnie akurat zjedliśmy je na słodko,więc ziarno pominęłam :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.98 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rogale

To może cię zainteresować