Dyniowa strucla z cynamonem

  • wyświetlono: 618 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 2

Drożdżowa strucla w intensywnie energetycznym kolorze, pachnąca cynamonem każdemu poprawi humor nawet w największe jesienne słoty. Ciasto z dodatkiem dyni zachowuje dłużej świeżość.

anemon
  • 180min

Składniki

CIASTO:
mąka pszenna tortowa – 700 g
puree z pieczonej dyni Hokkaido – 100 g
śmietana kremówka – 1 szk.
żółtka – 3 szt.
świeże drożdże – 30 g
cukier – 100 g
masło – 70 g
szczypta soli

NADZIENIE:
cynamon – 1,5 łyżki
miękkie masło – 70 g
żółtka – 2 szt.
cukier puder – 125 g

KRUSZONKA:
mąka krupczatka – 80 g
masło -60 g
cukier puder – 50 g

PONADTO:
żółtko - 1 szt.
śmietana - 2 łyżki

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Dyniowa strucla z cynamonem

  • 1. CIASTO: świeże drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy drożdże zrobią się płynne, dodać 2 łyżki lekko podgrzanej śmietany i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Do przesianej mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane żółtka, puree z dyni, cukier, szczyptę soli. Wlać podgrzaną kremówkę oraz roztopione masło. Całość wyrabiać końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
  • 3. Ciasto lekko oprószyć mąką, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 4. NADZIENIE: wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej pasty.
  • 5. KRUSZONKA: wszystkie składniki kruszonki utrzeć do uzyskania grudek.
  • Dyniowa strucla z cynamonem6. WYKONANIE: wyrośnięte ciasto przez chwilę wyrabiać ręcznie podsypując delikatnie mąką.

    Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na dwa prostokąty o wymiarach 25x36cm. Na każdym rozsmarować po pół cynamonowego nadzienia. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, skleić oba końce. Gotowe strucle przenieść do dwóch keksówek o długości 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Teraz przeciąć je po środku wzdłuż, ale oba końce zostawić nieprzecięte.
  • Dyniowa strucla z cynamonem7. Ciasto nakryć lnianą ściereczką i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie ciasto posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 35- 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce kuchennej.

Porady

*jeśli puree z dyni nie jest bardzo gęste, to należy dodać mniej śmietany lub więcej mąki dosypać
*jeśli chcemy uzyskać ciasto o mniej intensywnej barwie, to należy dodać mniej puree lub użyć puree z innego gatunku dyni

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciedania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylacynamonDyniadrożdżówkastruclana drożdżachz kruszonką
 

Komentarze

Podobne przepisy

Strucla z powidłami

Dodane przez: akrobatka22

Strucla z powidłami

Przepis znaleziony na blogu Domowa...

Strucla z bakaliami

Dodane przez: joanna30

Strucla z bakaliami

Pyszne ciasto drożdżowe z bakaliami...

Strucla z nadzieniem serowym

Dodane przez: anemon

Strucla z nadzieniem serowym

W przeciwieństwie do większości...

placuszki dyniowo-jabłkowe z cynamonem

Dodane przez: anita176

Placuszki dyniowo - jabłkowe z cynamonem

Łatwe do zrobienia i wyjątkowo...

Strucla z makiem

Dodane przez: sammakko

Strucla z makiem

Pyszne drożdżowe ciasto z makowym...

Strucla krucho - drożdżowa z makiem

Dodane przez: anjaa

Strucla krucho - drożdżowa z makiem

Kiedy jem makowiec bądź strucle...