REKLAMA

Kapuśniaczki mojej babci

wyświetlono: 1668 | dodany do książki kucharskiej: 18 | polecenia: 2

Babcia piekła tak dużo kapuśniaczków, aby każdy się najadł i jeszcze dostał kilka sztuk na wynos.Dwadzieścia lat pracowałam na plebanii jako kucharka, a gotowanie to moja wielka pasja.

opublikowany: 29.03.2012 oryginalny autor: Maria Ciechańska-Pęda, Lublin
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    ● 2 dag drożdży
    ● 2 żółtka
    ● 4 dag masła
    ● 1/2 l mleka
    ● 1 dag cukru
    ● sól

    Nadzienie:
    1 kg kiszonej kapusty
    ● 1 cebula
    ● 11 dag smalcu
    ● sól
    ● pieprz
Ocena:

(średnia 5 z 199 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Kapuśniaczki mojej babci 1. Drożdże mieszamy z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru i łyżeczką mąki. Gdy podrosną, wlewamy je do miski z mąką. Dodajemy żółtka, mleko, cukier,
    trochę soli i wyrabiamy 15 minut (w malakserze 3-5 minut). Gdyby ciasto było zbyt gęste, możemy dodać łyżkę mleka. Roztapiamy masło. Ciepłe (ale nie gorące, bo drożdże stracą siłę wzrostu) wlewamy do ciasta i 5 minut wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (muszą podwoić objętość).
  • Kapuśniaczki mojej babci 2. Cebulę kroimy i dusimy na 6 dag smalcu. Kapustę obgotowujemy i odciskamy. Drobno siekamy, przesmażamy z cebulą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy, aby nie wystygła.
  • Kapuśniaczki mojej babci 3. Papier rozcinamy na 24 części (10x15 cm). Smarujemy pozostałym smalcem. Gdy ciasto podrośnie tak, by można odrywać kawałki, posypujemy mąką i wałkiem rozciągamy na płasko. Nakładamy kapustę, zwijamy wałeczki. Układamy na kawałkach papieru, zawijamy i przekładamy na blachę. Gdy wyrosną poza papier, wkładamy do rozgrzanego do 200 °C piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Wyjmujemy, gdy się zrumienią. Zdejmujemy papierki, kapuśniaczki układamy na półmisku.

Notka redakcyjna

PP_12-2009
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Kapuśniaczki mojej babci

Przepis przysłała Maria Ciechańska-Pęda

kategoria: kapusta kiszona Przystawki opublikowany: 08.04.2011 | wyświetlono: 534 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: paolineczka uuuuuunazwy-1

Buraczki zasmażane mojej Babci

Ten przepis na buraczki zasmażane jest w naszej rodzinie od pokoleń. To smak mojego dzieciństwa.

kategoria: Surówki puree Dodatki buraczki opublikowany: 12.09.2013 | wyświetlono: 313434 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 1
Dodane przez: Bilcia 142603700_1593156007553903_5571142881001482249_n

Babka gotowana mojej babci

Przepis jest mojej babci, babka gotowana jest pyszna i rozpływa się w ustach:)

kategoria: babki Desery opublikowany: 22.02.2013 | wyświetlono: 139641 Książki kucharskie: 22 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE