Babcine kluski na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek.
2.0,5 szkl mleka podgrzać, zdjąć z panika, dodać łyżkę cukru i pokruszyć drożdże dobrze wymieszać.
3.Rozrobione drożdże wlać do dołka w mące. Posypać z wierzchu mąką, nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia 15-30min.
4.W rondelku rozpuścić margarynę, a 2 szkl mleka podgrzać.
5.Jajka rozmieszać.
6.Do mąki z wyrastającymi drożdżami dodać cukier (10 łyżek), kolejno rozmieszane jajka, po trosze podgrzanego mleka i podgrzany tłuszcz, wyrobić dobrze do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Ilość mleka uzależniona jest od tego ile ciasto zabierze.
7.Wyrobione ciasto posypać z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia 15-30min.
8.Ciasto przerobić, łyżką zamoczoną w mące formować kulki, kolejno uformować w ręce. Kłaść na wysypanej powierzchni mąką. Kluski zostawić do wyrośnięcia 10min.
9.Wyrośnięte kluski gotować na parze 10 min.
10.W miseczce wymieszać cukier z cynamonem, masło roztopić w rondelku. Każdą kluskę z wierzchu zamoczyć w tłuszczu, a kolejno w cukrze z cynamonem.
Porady
Czas wyrastania uzależniony jest od drożdży. W zależności od upodobania do środka kluski można włozyć dowolne nadzienie. Z podanych składników wychodzi ok 40 klusek na parze.
Komentarze