Rosół chiński z kapustą pak choi

4.88 (8 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bardzo lubimy polski,tradycyjny rosół,natomiast ten skradł nasze serca.Jest pełen smaków i bardzo wyrazisty.

  • 25 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 por
    2 marchewki
    pół selera
    1 łyżeczka imbiru
    1 ząbek czosnku świeżego
    2 łyżki oleju roślinnego
    60 ml wina sake
    sól
    pieprz czarny mielony
    1 łyżka ciemnego sosu sojowego
    pół limonki
    2 szt. kapusty pak choi
    200 g makaronu ryżowego
Wystaw ocenę:

4.88 (8 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Ramen

Rosół chiński z kapustą pak choi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por, marchewki i seler oczyść i potnij w średniej wielkości kawałki. Czosnek posiekaj w drobne kawałki.Do garnka wlej litr wody.
    Wlej sake a gdy się zagotuje wrzuć pokrojone warzywa. Dolej 1l zimnej wody. Dodaj sól, pieprz, imbir, sos sojowy, czosnek, skórkę startą z połowy limonki i wyciśnięty z niej sok.
    Zupę doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw. Posiekaj kapustę pak choi i wrzuć do garnka, listki odłóż osobno. Gotuj jeszcze 6 minut.
    Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
    Do zupy dodaj odłożone wcześniej listki kapusty pak choi.Dopraw do smaku jeżeli trzeba.
    Na talerze wyłóż makaron, zalej go zupą i posyp pokrojonymi liśćmi kapusty.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować