W tym brownie się zakochałam- słodkie, ciężkie i wilgotne. Co więcej, z ulubioną kaszą jaglaną.
25 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Brownie:
200 g kaszy jaglanej
500 ml napoju kokosowego (lub inne mleka roślinnego)
100 g daktyli suszonych bez pestek
szczypta soli
100 g masła orzechowego
1 większy dojrzały banan (220 g ze skórką)
50 g gorzkiej czekolady
20 g mąki kokosowej
20 g naturalnego gorzkiego kakao
1 łyżka ksylitolu (15 g)
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
odrobina oliwy do natłuszczenia blaszki
50 g wiórków kokosowych
Wegańskie brownie z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod zimną bieżącą wodą, aż woda nie będzie mętna. Następnie przelać wrzątkiem, pozostawić na sicie do odsączenia. W garnku zagotować napój kokosowy. Wsypać kaszę, daktyle i sól. Gotować pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 15 minut, aż kasza zmięknie i wchłonie płyn.
Po tym czasie gorącą przełożyć do malaksera, dodać również masło orzechowe i banana, zblendować. Następnie dać połamaną na kostki czekoladę, poczekać, aż się rozpuści i również zmiksować. Na koniec do masy wmieszać mąkę kokosową, kakao, ksylitol i cynamon.
Czekoladowe, gęste i wciąż ciepłe ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą blaszki lub żaroodpornego naczynia o wymiarach 15×22 cm. Na górę wysypać orzechy włoskie, docisnąć je dłonią do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 25-30 minut. Następnie wyjąć i wystudzić. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Komentarze