1 kg mąki żytniej ( 700 g mąki TYP 720 i 300 g mąki TYP 2000)
1 łyżka soli
4 szklanki wody
3 garście nasion( siemię lniane ,słonecznik czarnuszka, płatki owsiane lub inne nasiona).
smalec (do posmarowania blaszki)
Żytni chleb (koleżanki kasi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy sól .
W 1 szklance wody rozpuszczamy drożdże ,.
3 szklanki wody wlewamy do mąki i dodajemy jeszcze wodę z drożdżami.
Wsypujemy nasiona. Wyrabiamy drewnianą łyżką,
odstawiamy na 1/2 godz.
Blaszki keksówki ( średnie) smarujemy smalcem.
Aby chlebek się nie lepił do rąk , możemy ręce zwilżyć. wodą
Wykładamy 2 chlebki i jeszcze odstawiamy na 1/2 godz do wyrośnięcia.
Pieczemy :
15 min w temp. 150"C
45 min w temp. 200"C
grzanie góra -dół.
Smacznego.
Komentarze