Żytni chleb (koleżanki Kasi)

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowy chlebek.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki żytniej ( 700 g mąki TYP 720 i 300 g mąki TYP 2000)
    1 łyżka soli
    4 szklanki wody
    3 garście nasion( siemię lniane ,słonecznik czarnuszka, płatki owsiane lub inne nasiona).
    smalec (do posmarowania blaszki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Żytni chleb (koleżanki kasi) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żytni chlebek (koleżanki Kasi). 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól .
    W 1 szklance wody rozpuszczamy drożdże ,.
    3 szklanki wody wlewamy do mąki i dodajemy jeszcze wodę z drożdżami.
    Wsypujemy nasiona. Wyrabiamy drewnianą łyżką,
    odstawiamy na 1/2 godz.
    Blaszki keksówki ( średnie) smarujemy smalcem.
    Aby chlebek się nie lepił do rąk , możemy ręce zwilżyć. wodą
    Wykładamy 2 chlebki i jeszcze odstawiamy na 1/2 godz do wyrośnięcia.
    Pieczemy :
    15 min w temp. 150"C
    45 min w temp. 200"C
    grzanie góra -dół.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować