chleb żytni

0 (0 ocen)

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Domowy chleb na zakwasie pyszny, ale wymagający ciepła, czasu i spokoju.

  • 8 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • zaczyn;
    2 garści mąki żytniej
    woda

    ciasto:
    50 g zaczynu
    3/4 l letniej wody
    500 g mąki żytniej
    500 g mąki pszennej
    2 łyżeczki soli
    40 g drożdży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie zaczynu:
    Mąkę żytnią mieszamy z wodą. Powinna powstać nam dość rzadka papka. Zaczyn przykrywamy dwoma wilgotnymi lnianymi ściereczkami. Pozostawiamy w ciepłym miejscu. Po dwóch dniach w zaczynie powinny pojawić się pęcherzyki powietrza. Zaczyn dokładnie należy rozmieszać z 1/2 litra letniej wody.
  • 2. Do ogrzanej miski wsypujemy mąkę żytnią i pszenną. W mące robimy wgłębienie, wlewamy zaczyn i wkruszamy drożdże. Mniej więcej połowę mąki mieszamy z zaczynem i drożdżami, aż powstanie gęstawe ciasto. Miskę przykrywamy dwoma ściereczkami i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce.
  • 3. Do ciasta dodajemy resztę letniej wody oraz sól. Mieszamy używając resztę mąki. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od rąk. Ciasto kształtujemy w kulę, Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.
  • 4. Ręce obsypujemy mąką. Z ciasta formujemy okrągły niezbyt wysoki bochenek. Ciasto układamy na blasze obsypanej mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. W tym czasie smarujemy 3-4 razy bochenek letnią wodą.
  • 5. Chleb pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 200 stopniach C około 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik chleb smarujemy zimną wodą i na kilka minut wstawiamy do jeszcze ciepłego piecyka, aby go obsuszyć.

Porady

Żeby zaczyn się udał, należy go na czas rośnięcia trzymać w ciepłym miejscu w stałej temperaturze (30-35 stopni C). Jeśli nie będzie trzymany w cieple może się zepsuć i nie będzie się nadawał do użytku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować