Tort ze śmietaną i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier , cały czas miksując. Następnie dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując.Kolejno dodawać mąkę i całość wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę. Piec w temp .160"C przez 40 min lub do suchego patyczka.. Wyjąc z piekarnika i rzucić na podłogę z wysokości ok. 40 cm( zapobiega to opadnięciu ciasta). Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki.
Śmietanę ubić na sztywno, w trakcie dodać łyżkami cukier puder cały czas miksując, następnie dodać serek mascarpone i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy.
Dolny placek biszkopta nasączam ponczem , następnie rozsmarowuję konfiturę i 1/3 części kremu. Przykrywamy kolejnym blatem ,nasączamy ponczem i rozsmarowujemy 1/3 części kremu.
Nakładamy ostatni blat , nasączamy ponczem i smarujemy ostatnią częścią kremu górę i boki tortu.
Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi oraz czekoladą startą na tarce.
Schłodzić w lodówce przez całą noc.
Polecam, pyszne.
Komentarze