Tort ze śmietaną i mascarpone

3 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty, bardzo pyszny. Upiekłam go dla mojej kochanej mamusi.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    mąka pszenna 3/4 szklanki
    mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
    cukier 2/3 szklanki
    Krem :
    serek mascarpone 250 g
    śmietanka 30% 400 ml
    cukier puder 3 łyżki
    konfitura z czarnej porzeczki 200g
    Posypka:
    wiórki kokosowe 1 szklanka
    czekolada mleczna 3 kostki
    Poncz do nasączenia:
    ciepła woda 3/4 szklanki
    sok z cytryny.
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort ze śmietaną i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort ze śmietaną i mascarpone. 1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier , cały czas miksując. Następnie dodawać pojedynczo żółtka cały czas miksując.Kolejno dodawać mąkę i całość wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę. Piec w temp .160"C przez 40 min lub do suchego patyczka.. Wyjąc z piekarnika i rzucić na podłogę z wysokości ok. 40 cm( zapobiega to opadnięciu ciasta). Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki.
    Śmietanę ubić na sztywno, w trakcie dodać łyżkami cukier puder cały czas miksując, następnie dodać serek mascarpone i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy.
    Dolny placek biszkopta nasączam ponczem , następnie rozsmarowuję konfiturę i 1/3 części kremu. Przykrywamy kolejnym blatem ,nasączamy ponczem i rozsmarowujemy 1/3 części kremu.
    Nakładamy ostatni blat , nasączamy ponczem i smarujemy ostatnią częścią kremu górę i boki tortu.
    Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi oraz czekoladą startą na tarce.
    Schłodzić w lodówce przez całą noc.
    Polecam, pyszne.

Porady

Polecam pyszny tort i prosty w wykonaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować