Chrupiący domowy chlebek, to jest to co uwielbiam :)Dodatek mąki żytniej sprawia, że chleb smakiem przypomina nam ten na zakwasie.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na jeden okrągły bochenek:
Zaczyn
250 ml wody + 2 łyżki mleka
1 płaska łyżeczka cukru + 1/2 łyżki mąki
20 gr drożdży
Ciasto
300 gr mąki typ 650
100 gr mąki żytniej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
mak do obsypania
Chleb pszenno żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Do letniej wody z mlekiem i cukrem dodać, drożdże i 1/2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do ruszenia.
Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do miski z mąką i solą i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy 1 łyżkę oliwy. Wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 h do wyrośnięcia. Możemy go już naciąć.
2.Kiedy chlebek wyrośnie, smarujemy go wodą i jeśli chcemy obsypujemy np. makiem, następnie wkładamy go do nagrzanego do 220 stop piekarnika najpierw na 10 min, potem zmniejszamy temp. do 200 i pieczemy jeszcze 40-50 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy go na kratce do ostygnięcia.
Komentarze