Chleb Pszenno Żytni

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Chrupiący domowy chlebek, to jest to co uwielbiam :)Dodatek mąki żytniej sprawia, że chleb smakiem przypomina nam ten na zakwasie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na jeden okrągły bochenek:
    Zaczyn
    250 ml wody + 2 łyżki mleka
    1 płaska łyżeczka cukru + 1/2 łyżki mąki
    20 gr drożdży
    Ciasto
    300 gr mąki typ 650
    100 gr mąki żytniej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oliwy
    mak do obsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-144nuu6 1. 1. Do letniej wody z mlekiem i cukrem dodać, drożdże i 1/2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do ruszenia.
    Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do miski z mąką i solą i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy 1 łyżkę oliwy. Wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 h do wyrośnięcia. Możemy go już naciąć.
  • 2. Kiedy chlebek wyrośnie, smarujemy go wodą i jeśli chcemy obsypujemy np. makiem, następnie wkładamy go do nagrzanego do 220 stop piekarnika najpierw na 10 min, potem zmniejszamy temp. do 200 i pieczemy jeszcze 40-50 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy go na kratce do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować