Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i kolorowym pieprzem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

W tym roku na Wielkanocy stół zapragnęłam podać coś tradycyjnego ale z oryginalnym dodatkiem by urozmaicić świąteczny obiad. Tak więc przed samym świętem zrobiłam próbę generalną .
Postawiłam tylko na dodatek aby jednak zwykły żur nim pozostał gdyby ktoś wolał podstawową wersję.
Żur przygotowałam tradycyjnie na boczku wieprzowym i warzywach z dodatkiem smażonej białej kiełbasy z cebulą, obowiązkowego zakwasu , świeżego czosnku, odrobiny chrzanu oraz jajek na twardo.
Zaś jako nie typowy dodatek postawiłam na śmietanę.. nie kwaśną która często dodawana jest do żurku a słodką, ubitą doprawioną śmietankowym chrzanem oraz pikantnym, kolorowym pieprzem.
Kto zgadnie jakie było zaskoczenie przy stole podczas posiłku? Pierwsze łyżki oczywiści zostały zatopione w zupie z ostrożnym nabieraniem śmietanki ale już po chwili talerze były puste a rodzina domagała się dokładki :)
Nie wiem czy ktoś już kiedyś przygotował żur w ten sposób ponieważ z przepisem się nigdy nie spotkałam więc mogę nazwać go autorskim i niezwykle oryginalnym.
Kwaśny żur z kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo, słodka,bita śmietanka z delikatnym chrzanem i pikantnym, świeżo mielonym,kolorowym pieprzem tworzą wspaniałą , świąteczną zupę której każdy z chęcią zapragnie spróbować.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Żur:
    500g. boczku wędzonego
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 biała część pora
    1/2 pęczka natki pietruszki
    4 suszone grzybki
    4 liście laurowe
    5 kule ziela angielskiego
    500g. białej kiełbasy
    1 duża cebula
    olej lub smalec do smażenia
    0,5l. zakwasu na żur ( najlepiej domowego)
    1 łyżka chrzanu śmietankowego
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki suszonego majeranku
    sól,pieprz
    Chrzanowa bita śmietana z kolorowym pieprzem:
    500ml śmietanki 30%
    2 czubate łyżki chrzanu śmietankowego
    1 łyżka świeżo mielonego kolorowego pieprzu
    Dodatkowo:
    Jajka ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i kolorowym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i kolorowym pieprzem 1. Żur: Warzywa obrać umyć, umieścić w garnku.
    Dołożyć boczek,suszone grzyby, liście laurowe,ziele angielskie i natkę.
    Składniki zalać ok.2,5l. wody.
    Gotować na wolnym ogniu 45min.
    Wywar przecedzić do oddzielnego garnka.
  • Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i kolorowym pieprzem 2. W między czasie cebulę oraz ugotowany w wywarze boczek pokroić w kostkę, białą kiełbasę w plasterki.
    Na patelni rozgrzać olej/smalec zeszklić cebulę, dodać kiełbasę oraz boczek.
    Smażyć na rumiano.
  • Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i kolorowym pieprzem 3. Ugotowaną marchew pokroić w plasterki.
  • Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i kolorowym pieprzem 4. Wywar wstawić na gaz dodać mięso wraz z marchewką.
  • Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i kolorowym pieprzem 5. Zakwas wymieszać z chrzanem oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
    , wlać do garnka z zupą.
  • Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i kolorowym pieprzem 6. Żurek doprawić majerankiem, solą i pieprzem, zagotować.
  • Żurek z bitą śmietaną z chrzanem i kolorowym pieprzem 7. Chrzanowa bita śmietana z kolorowym pieprzem:
    Schłodzoną śmietankę ubijać do momentu aż zacznie sztywnieć, dodać chrzan oraz kolorowy pieprz, zmiksować.
  • 8. Do półmisków wlać porcję zupy, ułożyć jajko oraz 1-2 łyżki chrzanowej śmietanki.
    Podawać ze świeżym pieczywem lub solo.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieprz kolorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować