W tym roku na Wielkanocy stół zapragnęłam podać coś tradycyjnego ale z oryginalnym dodatkiem by urozmaicić świąteczny obiad. Tak więc przed samym świętem zrobiłam próbę generalną .
Postawiłam tylko na dodatek aby jednak zwykły żur nim pozostał gdyby ktoś wolał podstawową wersję.
Żur przygotowałam tradycyjnie na boczku wieprzowym i warzywach z dodatkiem smażonej białej kiełbasy z cebulą, obowiązkowego zakwasu , świeżego czosnku, odrobiny chrzanu oraz jajek na twardo.
Zaś jako nie typowy dodatek postawiłam na śmietanę.. nie kwaśną która często dodawana jest do żurku a słodką, ubitą doprawioną śmietankowym chrzanem oraz pikantnym, kolorowym pieprzem.
Kto zgadnie jakie było zaskoczenie przy stole podczas posiłku? Pierwsze łyżki oczywiści zostały zatopione w zupie z ostrożnym nabieraniem śmietanki ale już po chwili talerze były puste a rodzina domagała się dokładki :)
Nie wiem czy ktoś już kiedyś przygotował żur w ten sposób ponieważ z przepisem się nigdy nie spotkałam więc mogę nazwać go autorskim i niezwykle oryginalnym.
Kwaśny żur z kiełbasą, boczkiem i jajkiem na twardo, słodka,bita śmietanka z delikatnym chrzanem i pikantnym, świeżo mielonym,kolorowym pieprzem tworzą wspaniałą , świąteczną zupę której każdy z chęcią zapragnie spróbować.
0 (0 ocen)
Komentarze